Lupta împotriva teroriştilor din Statul Islamic uneşte vechi duşmani

Data publicării:
teroristi statul islamic

Turcia este primul stat care aprobă incursiuni terestre împotriva jihadiştilor. Decizia vine în contextul în care luptătorii Statului Islamic ameninţă să pună stăpânire pe mai multe oraşe siriene aflate la câţiva kilometri de graniţa cu Turcia.

„Sirienii de origine kurdă din Kobani, Hasiçi şi Afrin sunt fraţii noştri şi vom face tot ce este posibil pentru a-i ajuta”, a spus Ahmet Davutlogu, premierul Turciei.

De asemenea, Turcia va permite staţionarea soldaţilor străini şi utilizarea bazelor sale militare. În plus, Ankara vrea să se creeze în Siria zone de securitate, astfel încât să oprească valul de refugiaţi care continuă să treacă graniţa, de teama teroriştilor Statului Islamic.

Turcia ar putea interveni militar în Siria şi pentru a proteja mormântul bunicului celui care a înfiinţat Imperiul Otoman. Printr-un tratat semnat în 1921, acest mausoleu din nordul Siriei este considerat teritoriu turc şi este păzit de militari turci.

Nici Australia nu rămâne indiferentă la atrocităţile comise de Statul Islamic. Şase avioane de luptă ale armatei australiene sunt deja la o bază din Emiratele Arabe Unite de unde pot decola în orice clipă spre Irak.

În ciuda raidurilor aeriene desfăşurate de coaliţia internaţională, gruparea Statul Islamic continuă să semene teroare în Irak şi Siria - civili şi militari sunt executaţi, la grămadă, cu miile, sute de femei sunt răpite şi vândute ca sclave, iar aproape două milioane de oameni s-au refugiat în statele vecine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri