Lupte de stradă în Egipt. 26 de morţi şi sute de răniţi, după confruntări între adversarii şi partizanii lui Morsi

Data publicării:
20130705 EGYPT-copy1-slide-675K-slide-v3

Actualizare 12:14 Corespondentul Digi24 la Egipt, Laurențiu Rădulescu, transmite că situația s-a mai calmat în ultimele ore, ciocnirile de stradă încetând în jurul orei 12 noaptea. Aseară, în incidentele de la Cairo și-au pierdut viața 10 persoane. La ora la care a relaltat corespondentul Digi24 atmosfera era liniștită. 

Imediat după rugăciunea de seară, sute de susţinători ai lui Mohamed Morsi au încercat să ajungă în Piaţa Tahrir, locul unde se află adversarii fostului preşedinte. După ce au ocolit mai multe filtre ale armatei, cele două tabere s-au întâlnit în zona Podului 6 Octombrie din capitala egipteană. Manifestanţii s-au atacat reciproc cu arme de foc şi cu pietre. Trupele au intervenit cu blindatele pentru a-i potoli.

Mulţimea s-a îndreptat spre sediul Gărzii Republicane, unde se crede că este deţinut fostul preşedinte. Protestatarii au fost opriţi cu focuri de armă. Patru persoane au fost împuşcate de forţele de securitate.

În Alexandria, al doilea mare oraş din Egipt, au fost adevărate scene de război, între susţinătorii şi adversarii fostului şef al statului.

Au fost incidente şi în Peninsula Sinai, unde militanţii islamişti au atacat cu rachete mai multe puncte de control militare şi au ucis doi soldaţi. Şefii armatei au declarat stare de alertă în nord-estul ţării, iar preşedintele interimar a dizolvat camera superioară a parlamentului şi l-a înlocuit pe şeful serviciilor de securitate. În ciuda violenţelor, Frăţia Musulmană a făcut apel la continuarea protestelor.

"Cu voia lui Allah, rolul nostru este acela de a-l reinstala în funcţie pe preşedintele ales Mohamed Morsi şi apoi vom putea ajunge la o înţelegere", este mesajul pe care liderul Frăţiei Musulmane, Mohamed Badie, l-a adresat partizanilor preşedintelui demis.

Islamiştii au primit însă o lovitură dură. Numărul doi din conducerea Frăţiei Musulmane a fost arestat. Khairat el-Shater, considerat omul forte al organizaţiei, este acuzat de incitare la violenţă.

Este cel mai recent episod dintr-o serie de măsuri adoptate împotriva Fraţilor Musulmani. Pe numele a 300 dintre membri au fost emise mandate de arestare, iar principalii lideri sunt urmăriţi penal pentru incitare la uciderea manifestanţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri