Macron: Putin e obsedat de intervenţia în democrațiile noastre. Nu trebuie să lăsăm garda jos

Data publicării:
Emmanuel Macron și Vladimir Putin
Foto: Gulliver/GettyImages

Franţa vrea să menţină un dialog cu Rusia, dar trebuie să păstreze în acelaşi timp garda sus în faţa Moscovei. A spus-o preşedintele Emmanuel Macron, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.

Liderul de la Élysée a vorbit și despre ameninţarea reprezentată de Vladimir Putin şi despre încercările acestuia de a se amesteca în treburile ţărilor occidentale. Încercări care pot fi combătute, crede Macron, printr-o atitudine hotărâtă în faţa ameninţării care vine din est.

Este extrem de dur cu minoritățile și cu adversarii săi, are o părere despre democrație pe care eu nu o împărtășesc. Păstrez, însă, un dialog permanent cu el, chiar dacă nu ne înţelegem în privinţa multor aspecte. E puternic şi inteligent, dar nu trebuie să fim naivi. E obsedat de intervenţia în democrațiile noastre, de aceea cred că nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos în privinţa preşedintelui Putin. A pus la punct o campanie de ştiri false, o propagandă solidă şi intervine peste tot, în Europa și Statele Unite, pentru a ne fragiliza democrațiile, pentru că el crede că asta e bine pentru țara sa. Îl respect, îl cunosc, sunt raţional, vreau să păstrez un dialog cu el ştiind toate aceste lucruri”, a spus Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron ajunge luni în Statele Unite, pentru prima vizită de stat din mandatului de preşedinte al lui Donald Trump. Soţii Trump şi Macron vor lua cina în fosta casă a lui George Washington, Mount Vernon, din apropierea capitalei federale, şi se vor reculege la mormântul primului preşedinte american. Primirea oficială la Casa Albă - cu gardă de onoare, fanfară şi covor roşu - va avea loc abia mâine.

În același interviu pentru Fox News, acordat înainte să se urce în avionul către Statele Unite, Emmanuel Macron a vorbit și despre asemănarea lui cu Donald Trump.

„Lucrez cu el pentru că amândoi suntem în slujba ţărilor noastre. Avem o relaţie foarte specială pentru că amândoi suntem cel mai probabil nişte rebeli antisistem. Cred că alegerea preşedintelui Trump a fost neaşteptată la voi în ţară şi, probabil, alegerea mea a fost una neaşteptată la mine în ţară. Nu suntem parte a unui sistem politic clasic”, a spus președintele francez.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Donald Trump în mai 2017 la Bruxelles, la doar 11 zile după ce şi-a început mandatul de preşedinte. Prima strângere de mână a devenit imediat subiect de analiză, deoarece a fost foarte fermă, de ambele părţi şi neobişnuit de lungă, el reușind să neutralizeze complet stilul smucit al lui Donald Trump de a da mâna.

Nici două luni mai târziu, Donald Trump mergea la Paris în calitate de invitat de onoare la parada de Ziua Franţei.

De această dată, întâlnirea preşedinţilor Franţei şi Statelor Unite vine la scurt timp după ce forţele militare ale celor două ţări au atacat împreună în Siria. Pe agenda de discuţii va mai fi şi acordul nuclear iranian, pe care Donald Trump în vrea renegociat, dar şi relaţiile comerciale.

Pot să pariez că Emmanuel Macron nu vrea o criză franco-americană. Din contră, strategia lui este să încerce să arate că poate avea ceva influenţă asupra lui Donald Trump”, a explicat Bertrand Badie, expert în relaţii internaţionale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri