MAE: Un stat UE nu poate fi penalizat pentru că nu are capacitatea de a găzdui imigranți

Data publicării:
steag romania steag ue

„Fondurile structurale alocate unui stat membru al Uniunii Europene nu sunt parte a discuţiilor legate de fenomenul migraţiei şi de modul în care statele europene se implică în procesul de preluare a migranţilor. Conform Tratatelor UE, nu există nicio legătură între poziţia pe care România o va susţine la Consiliul JAI din data de 14 septembrie 2015 sau în cadrul oricărui consiliu sectorial şi fondurile structurale alocate ţării noastre”, se spune în comunicatul MAE.

Ţările europene, cu precădere cele din estul continentului, care refuză să primească refugiaţi ar putea suporta sancţiuni din partea Comisiei Europene. Tăierea accesului la fonduri europene ar putea fi una dintre ele. Măsura drastică e propusă de cancelarul Austriei, care spune că doar astfel de pedepse pot să forţeze statele europene să accepte cotele obligatorii de distribuire a imigranţilor. 

Oricine se sustrage de la responsabilitățile sale ar trebui să fie penalizat financiar”, de exemplu prin tăierea de fonduri structurale, de care beneficiază în primul rând statele membre din Europa de Est”, a declarat cancelarul austriac, Werner Faymann, pentru publicația germană Der Spiegel.

Criza refugiaţilor şi cotele obligatorii stabilite de Comisia Europeană vor fi dezbătute luni în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde România va fi reprezentată de ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a declarat astăzi că România va vota împotriva cotelor obligatorii de refugiați. Oficialul român va participa luni la reuniunea cu omologii săi din Uniunea Europeană și spune că președintele și Guvernul i-au încredințat mandatul de a exprima această poziție.

„Merg mâine la acest JAI. Am mandat foarte clar din partea președintelui Iohannis, a premierului și a Guvernului, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar și cu demnitate: România își respectă angajamentele inițiale de a primi 1.785 de imigranți - atât e capacitatea, în acest moment, a statului român – și, bineînțeles, de a vota împotriva cotelor obligatorii”, a declarat duminică ministrul de interne Gabriel Oprea.

Comisia Europeană a propus, miercuri, o repartizare, potrivit unor cote obligatorii pe țări, a circa 160.000 de refugiați. României i-ar reveni găzduirea a 6.351 de refugiați, însă autoritățile române nu sunt de acord cu principiul unor cote obligatorii. Președintele și premierul au declarat că România are capacitatea de a găzdui doar 1.785 de imigranți. O poziție asemănătoare - de respingere a cotelor obligatorii - au și alte țări din sud-estul Europei.

Luni va avea loc întâlnirea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, care vor discuta problema imigraţiei și vor încerca să ajungă la un numitor comun. Preşedintele Consiliului European a anunţat că va convoca o întâlnire extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE, dacă discuţiile dintre miniştrii de interne nu vor duce la niciun rezultat.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a inițiat, duminică, o serie de discuții telefonice cu liderii mai multor state membre reticente la ideea cotelor obligatorii. Informaţia a fost transmisă pe Twitter chiar de șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker. Printre cei care vor fi sunaţi se află şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Consilierul prezidențial Leonard Orban a confirmat, la Digi24, această posibilitate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va susține luni, la ora 17:00, o conferință de presă. Cel mai probabil, subiectul va fi legat de cotele de refugiați și modul în care se poziționează România în legătură cu această problemă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri