Mai multe companii aeriene renunță la avioanele Boeing 737 MAX 8, după accidentul de duminică

Data publicării:
Echipajele de salvare recuperează resturile epavei avionului Ethiopian Airlines prăbușit duminică
Avionul Ethiopian Airlines prăbușit era un model nou de Boeing 737 MAX 8 | Foto: Agerpres

Companiile aeriene din mai multe țări au decis suspendarea din uz a avioanelor Boeing 737 MAX 8, după ce două astfel de modele de aeronavă s-au prăbușit în ultimele patru luni. Avionul Ethiopian Airlines prăbușit duminică a făcut 157 de victime, după ce a plonjat spre pământ la doar câteva minute de la decolare. Pilotul ceruse permisiunea turnului de control de a face cale întoarsă și de a ateriza la Addis Abeba, pentru că aeronava avea probleme tehnice.

avion prabusit ethiopian airlines boeing 737 MAX 8
Avionul Ethiopian Airlines prăbușit era un model nou de Boeing 737 MAX 8 | Foto: Agerpres

Citește și: Mărturia unui bărbat care trebuia să se afle în avionul Ethiopian Airlines prăbușit duminică

Între timp, Administrația Aviației Civile din China a decis ca toate companiile aeriene din această țară să suspende temporar utilizarea noilor avioane Boeing 737 MAX 8, afirmând că este vorba despre o politică de „zero toleranță față de riscurile siguranței pasagerilor„.

China are una dintre cele mai mari flote de avioane Boeing 737 MAX 8, operând 97 de aeronave de acest tip.

Decizia a fost urmată de un anunț al companiei aeriene Ethiopian Airlines, care va ține la sol toate avioanele Boeing 737 MAX 8, drept măsură de precauție. Și Cayman Airlines a decis să renunțe deocamdată la zborurile operate cu aceste aeronave.

În luna octombrie a anului trecut, un avion Boeing 737 MAX 8 al companiei Lion Air s-a prăbușit în Marea Java, la scurt timp după decolare. Toți cei 189 de oameni aflați la bord au murit.

Ambele accidente aviatice sunt investigate și, deși nu există nicio legătură directă între cele două, similaritățile dintre incidente i-au făcut pe reprezentanții companiilor aeriene să își ia măsuri de precauție.

„Având în vedere că în ambele accidente aviatice este vorba despre avioane noi Boeing 737 MAX 8, iar ambele incidente s-au petrecut la scurt timp de la decolare, există cu siguranță unele similarități”, a declarat administrația aviatică din China.

Două companii aeriene românești, TAROM și Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion.

Prăbușirea avionului Ethiopian Airlines, catalogată drept incident „suspect” 

Un analist aviatic citat de CNN spune că aceste două incidente sunt „foarte suspecte”. „Avem două aeronave noi-nouțe care se prăbușesc în mai puțin de șase luni. Așa ceva nu se întâmplă în aviație și trebuie ridicate niște semnale de alarmă”, spune Mary Schiavo.

Zborul Ethiopian Airlines din Addis Abeba spre Nairobi, Kenya, s-a prăbușit la doar câteva minute de la decolarea de pe Aeroportul Internațional Bole. Tewolde GebreMariam, CEO-ul companiei aeriene, a declarat că pilotul a semnalat turnului de control o defecțiune tehnică la aeronavă și a cerut permisiunea de a reveni pe aeroport. „Este un incident recent, așa că nu am putut stabili deocamdată cauza prăbușirii avionului. După cum am spus, este un avion nou-nouț, fără probleme tehnice evidente, iar la bord se afla un pilot senior, experimentat”, a adăugat CEO-ul companiei.

Un martor citat de CNN a declarat că a văzut fum ieșind din aeronavă, înainte ca aceasta să se prăbușească. Deocamdată, autoritățile încearcă să caute cutiile negre ale avionului prăbușit. Accidentul aviatic a lăsat în urmă un crater adânc de 10 metri, iar resturile epavei sunt împrăștiate pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, au mai afirmat oficialii etiopieni.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri