Mali a anunţat încheierea oficială a epidemiei de Ebola

Data publicării:
ebola boala mediafax

 

Încheierea epidemiei în Mali a fost anunţată în declaraţii separate, duminică seara, la Bamako de ministrul Sănătăţii, Ousmane Kone, şi şeful Misiunii ONU de luptă împotriva Ebola (UNMEER) în această ţară, doctorul Ibrahim Soce Fall, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Din 6 decembrie 2014, dată la care ultimul bolnav de Ebola tratat la Bamako a fost testat negativ, niciun alt caz confirmat nu a mai fost înregistrat în Mali, încheindu-se astfel "42 de zile de supraveghere fără cazuri confirmate", ceea ce permite declararea sfârşitului epidemiei, a afirmat Kone.

Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în materie, propagarea virusului Ebola într-o ţară poate fi declarată încheiată atunci când trec 42 de zile fără niciun nou caz înregistrat, astfel că se poate considera că Mali a "ieşit din acest episod al epidemiei", a declarat doctorul Fall.

Guineea, de unde a pornit epidemia actuală în decembrie 2013, rămâne una dintre ţările cele mai afectate de Ebola, cu Sierra Leone şi Liberia.

Aceste trei ţări vecine reprezintă 99 la sută dintre cei 8.500 de morţi din cauza virusului, potrivit OMS, care afirmă că numărul de cazuri noi este în scădere netă din august în Sierra Leone şi Guineea şi din iunie în Liberia.

Acest lucru le permite elevilor şi studenţilor să se întoarcă la cursuri, luni, în Guineea, după aproape patru luni. În Liberia, şcolile, închise de la sfârşitul lui iulie, se vor redeschide la 2 februarie.

Cu două zile înainte de redeschiderea şcolilor, preşedintele Guineei Alpha Conde a ameninţat sâmbătă cu arestarea tuturor celor care rămân recalcitranţi în lupta împotriva Ebola, în pofida campaniilor de sensibilizare şi prevenţie.

Unele comunităţi neagă existenţa virusului, în timp ce altele resping măsurile sanitare draconice care le afectează credinţele şi obiceiurile, potrivit actorilor de pe teren.

Guineea a înregistrat mai multe reacţii ostile, dintre care unele soldate cu morţi, în lupta împotriva Ebola.

Primul caz de Ebola din Mali, anunţat la 23 octombrie, a venit din Guineea, o fetiţă în vârstă de doi ani care a murit la 24 octombrie fără să contamineze pe cineva.

Virusul a fost apoi reintrodus în ţară de un alt pacient venit din Guineea, un imam în vârstă de 70 de ani, care a contaminat direct sau indirect şapte persoane, dintre care cinci au murit.

Mali este a treia ţară din Africa de Vest care a ieşit din epidemie, după Senagal la 17 octombrie (un singur vaz vindecat) şi Nigeria la 20 octombrie (20 de cazuri dintre care opt mortale).

În Africa Centrală, Republica Democratică Congo a cunoscut o ascensiune distinctă a Ebola, care s-a încheiat la 15 noiembrie (49 de morţi).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri