Manifestantele de Ziua Femeii de la Istanbul, întâmpinate cu câini şi gaze lacrimogene

Data publicării:
femei turcia

De ziua lor, femeile au ieşit în stradă ca să-şi ceară drepturile. Sute de mii de persoane au protestat în marile capitale europene, unde au atras atenţia asupra discriminării, hărţuirii şi violenţelor la care sunt supuse femeile. De 8 Martie, rusoaicele au primit felicitări inclusiv din spaţiu, în timp ce femeile din Turcia au fost alungate de la manifestatie de poliţie cu gaze lacrimogene.

Mii de protestatare au ocupat unul dintre cele mai importante bulevarde din Istanbul, unde au fost întâmpinate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

- Sunt aici în seara asta pentru că altfel nu voi liberă, nu voi fi în siguranţă, nu mă voi simţi în largul meu noaptea pe stradă şi mă voi simţi singură. Aici nu sunt singură.

Marşul a fost organizat pentru a denunţa violenţa domestică şi faptul că drepturile femeilor sunt încălcate frecvent în Turcia.

Ziua de 8 martie a scos în stradă şi sute de mii de oameni în Spania. Femeilor de aici, li s-au alăturat liceeni şi studenţi.

- Nu suntem toate aici. Nu sunt aici femeile ucise sau dispărute. Este timpul ca oamenii să devină conştienţi de aceste lucruri şi că oprească masacrul.

- De ce protestez? Pentru drepturile mele, pentru drepturile celor care nu pot vorbi sau protesta, pentru cele care au fost ucise sau pentru cele care au murit pentru ca eu să am drepturi.

Au fost manifestaţii şi în Berlin şi la Paris.

- Suntem aici fiindcă îmi doresc ca fiica mea să primească un salariu egal cu cel al unui bărbat.

- Protestăm ori de câte ori putem, ca să tragem un semnal de alarmă că avem aceleaşi drepturi şi că vocile noastre trebuie ascultate.

De Ziua Femeii, un mesaj a venit şi din partea ducesei de Sussex. Meghan Markle le-a îndemnat pe femei să lupte pentru a avea drepturi egale cu bărbaţii şi a promis că-şi va îndemna copilul să susţină această cauză.

Meghan, ducesă de Sussex: „Fie că va fi băiat sau fată, sper că va face acest lucru.”

Pentru femeile din Rusia un mesaj a venit şi din spaţiu, de la astronautul rus de pe Staţia Spaţială.

Oleg Kononenko, astronaut: „În această zi, ne exprimăm cu toţii iubirea, delicateţea şi loialitatea, fiindcă voi ne faceţi fericiţi pe toţi şi ne evidenţiaţi calităţile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri