Marș pentru unire la Chișinău. Sfatul Țării 2 a stabilit Foaia de parcurs

Data publicării:
steag republica moldova

Idealul unirii cu România i-a scos în stradă mai ales pe tinerii din Republica Moldova. Convinşi că vor trăi mai bine sub tricolor, se gândesc deja la beneficii.

„Pensii mai mari, salarii, o siguranţă. Cunoaşteţi cât de vulnerabilă este Republica Moldova şi cred că şi România ar avea avantaje pentru că ar fi un stat mult mai puternic decât este acum”, spune unul dintre ei.

Platformele unioniste din Republica Moldova şi România s-au unit deja sub un singur organism denumit Sfatul Ţării 2, un for creat la Chişinău pentru a lucra la strategii care să apropie cele două ţări cu scopul final al reunirii în 2018.

Nicolae Dabija, scriitor moldovean şi membru de onoare al Academiei Române, a criticat lipsa de acţiune de până acum în sprijinul idealurilor unioniste.

Basarabia este copilul furat şi abandonat. Constatăm cu regret că timp de un sfert de secol, România nu a elaborat o tactică pentru recuperarea teritoriilor înstrăinate, ba mai mult statul român şi-a corelat acţiunile cu poziţia Moscovei care niciodată nu poate fi favorabilă reunirii noastre”, a afirmat scriitorul.

Conform statisticilor organizaţiilor unioniste, doar o treime din populaţia de trei milioane şi jumătate de locuitori ai Republicii Moldova îşi dorește unirea cu România.

Citiți și:

27 martie 1918 - Primul pas către Marea Unire: Basarabia revine în granițele românești
Istoria, prin ochii copiilor. Interviu cu doi frați de peste Prut: „Rușii ne-au spus basarabeni. Au implantat ideea asta și ne-au făcut mai îndepărtați”

1725 de persoane prezente la Congresul de constituire a Sfatului Țării 2 au adoptat Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori acestui act. Printre etapele foii de parcurs presupun informarea populației din Republica Moldova despre beneficiile unui stat comun cu România, demararea proiectului investițional pentru Republica Modova, aprobarea de către Parlamentul de la București și Chișinău a principiilor Reunificării, relatează agora.md.  

10 mii de oameni, o singură dorinţă: unirea Republicii Moldova cu România. Oameni din toate colţurile ţării de peste Prut defilează acum la Chişinău şi cer explicit unirea.

Demonstranţii au plecat din apropierea Parlamentului de la Chişinău spre gară, ca să plece acasă. Aproape toţi flutură tricolorul românesc şi pancarte în care cer unirea cu ţara-mamă.

Marşul nu pare a fi pe placul tuturor însă. În timpul mitingului au fost două alerte cu bombă la asociaţii unioniste, dar din fericire s-au dovedit false. Ca măsură de precauţie, demonstranţii sunt însoţiţi de un cordon masiv de poliţişti.


Peste 5000 de oameni s-au adunat deja în centrul Chișinăului, la câțiva pași de Guvern și Parlament, pentru a participa la marșul unirii. Sunt așteptați peste 30.000 de oameni care vor merge pe jos pe o distanță de patru kilometri pe străzile orașului, pentru a anunța acest nou demers în procesul unirii, și anume, constituirea Sfatului Țării 2.

Sfatul Țării 2 este formată în special din intelectuali din Republica Moldova, care împreună cu 1700 de delegați din toate raioanele țării, au redactat foaia de parcurs pentru unirea dintre cele două state, cu termen limită 2018.

Actuala situație geopolitică nu permite o soluție similară cu cea de la 1918, de aceea inițiatorii cred că pasul poate fi făcut prin proiecte economice comune dintre România și Republica Moldova, proiecte care să vizeze infrastructura rutieră și energetică dintre cele 2 state.

În 1918, deputații au dezbătut fără încetare timp de două zile oportunitatea unirii, în final doar 86 dintre cei 135 de deputați au votat pentru.

Evenimentul de astăzi este organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Blocul Unității Naționale, format din mai multe organizații non-guvernamentale din Republica Moldiva,

Destinația finală a marșului va fi gara din Chișinau. S-au luat măsuri sporite de securitate deoarece în prima parte a zilei a fost o alertă cu bomba la Palatul Național, locul unde a fost anunțat Sfatul Țării 2. Geniștii au verificat locația și s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri