Sari la conținut

Mărturia lui Salah Abdeslam: Voia să se arunce în aer în noiembrie, la Paris, dar s-a răzgândit

Francois Molins, procurorul general al Parisului: „În cursul audierilor, în faţa anchetatorilor belgieni, Salah Abdeslam a afirmat că voia să se arunce în aer la Stade de France, dar că s-a răzgândit. Aceste prime declaraţii, care trebuie luate cu precauţie, ridică o serie întreagă de întrebări la care Salah Abdeslam va trebui să răspundă”.

Salah Abdeslam cooperează cu autorităţile belgiene, la o zi după capturarea sa. Teroristul, care a fost internat din cauza rănilor suferite în asaltul de vineri, a ajuns în arest, alături de alţi patru complici.

Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam: „Colaborează cu justiţia belgiană. Franţa cere extrădarea sa, dar vă pot spune că vom refuza acest lucru”.

Cel mai probabil, instanţa belgiană nu va ţine cont de dorinţa teroristului. De altfel, preşedintele francez a declarat de la bun început că vrea ca acesta să fie judecat la Paris. Iar dorinţa sa a fost împărtăşită şi de oficialii de la Bruxelles.

Charles Michel, premierul Belgiei: „Cooperarea judiciară cu Franţa este la cel mai înalt nivel. Desigur vor avea loc mai multe întâlniri între experţii noştri judiciari, care să se asigure că procedura de extrădare va fi pe deplin respectată, conform legii”.

Terorisul de 26 de ani a fost prins după 126 de zile. În acest timp, el s-a ascuns mai ales în cartierul Molenbeek din Bruxelles, fiind protejat de o întreagă reţea de complici.

Bernard Cazneuve, ministrul francez de Interne: „Este o lovitură importantă dată organizaţiei teroriste DAESH în Europa. Aceste rezultate sunt semnificative, dar nu înseamnă că am încheiat lupta dusă permanent împotriva terorismului. Nivelul ameninţărilor rămâne extrem de ridicat”.

Salah Abdeslam este singurul dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie de la Paris care a scăpat cu viaţă. În ultimul moment, el nu şi-a mai detona centura cu explozibili pe care o avea asupra sa.