Mărturii de coşmar din capitala ISIS

Data publicării:
califat islamic

Dacă era paradis, nu încercam să plecăm. Viaţa e foarte dificilă. Cei mai mulţi doctori au plecat. Puteai să numeri medicii rămaşi pe degetele de la o mână şi aceştia serveau doar ISIS. În fiecare zi, sute de oameni se înghesuiau să primească mâncare gratis. Nu era multă şi erai umilit ca să primeşti ceva de mâncat”, povestește Suleiman, un bărbat care a evadat din Rakka.

După ce au început bombardamentele, viaţa a devenit şi mai grea, deoarece islamiştii au limitat accesul la Internet. În Rakka mai sunt doar 10 internet-cafe-uri, supravegheate cu mare atenţie.

Se tem ca militanţii să nu ia contact cu serviciile de informaţii străine. Am văzut mulţi oameni care au fost decapitaţi, acuzaţi că sunt spioni”, mai spune bărbatul.

Suleiman se teme că lupta pentru eliminarea ISIS va fi una foarte grea: „Au soldaţi antrenaţi şi atentatori sinucigaşi. Au membri care s-au alăturat grupării doar ca să moară”.

Sirianul, fost profesor, spune că a plătit 500 de dolari ca să scape din Rakka alături de soţie şi cei trei copiii. Familia este acum în siguranţă în Turcia, dar au în faţă alte greutăţi, deoarece toţi cinci se vor alătura sutelor de mii de oameni care vor să-şi găsească o viaţă nouă în Europa.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri