Mărturii despre infernul Statul Islamic: „ M-au lovit atunci pe mine şi mi-au spus să tac”

Data publicării:
marturii1

Între timp, se înmulţesc mărturiile despre teroarea reprezentată de Statul Islamic. Un ghid de origine arabă a povestit pentru CNN momentul în care jurnalistul american Steven Sotloff a fost răpit de jihadişti.

Înregistrarea de 52 de secunde făcută publică de Statul Islamic este un montaj cu explozii, combatanţi care trag cu mitraliere, flăcări şi maşini aruncate în aer de bombe. Filmarea conţine şi cadre cu Barack Obama care promite că nu va trimite din nou trupe în Irak, dar şi imagini cu fostul preşedinte George W. Bush după invadarea Irakului, cu faimoasa lozincă "Misiune Îndeplinită". Clipul se încheie cu această ameninţare: <

Ameninţarea jihadiştilor vine după ce săptămâna trecută, preşedintele american a prezentat un plan de luptă împotriva Statului Islamic. Deşi liderul de la Casa Albă a promis că nu va trimite trupe terestre, unii oficiali militari de la Washington nu exclud o intervenţie la sol. „Dacă există ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite, voi merge la preşedinte şi-i voi recomanda şi o intervenţie la sol”, a spus generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al SUA.

Statele Unite au acelerat planurile unei intervenţii militare, după ce doi jurnalişti americani au fost decapitaţi de jihadişti. Unul dintre aceştia, Steven Sotloff, a fost răpit în august 2013, imediat ce a pus piciorul pe pământ sirian.

Ne-au aşteptat pe drum şi ne-au răpit. L-au lovit (n.r. Steven Sotloff) cu pistolul şi i-au spus să închidă ochii, dar în arabă. I-am spus eu în engleză să închidă ochii, altfel îl vor lovi. M-au lovit atunci pe mine şi mi-au spus să tac, să nu mai vorbesc în engleză”, a spus Yosef Abobaker, ghid. 

Cel care povesteşte toate acestea este Yosef Abobaker, angajat de Steven Sotloff ca ghid, pentru a-l însoţi în călătoria prin Siria. A fost la rândul lui răpit de gruparea Statul Islamic. A avut norocul să fie eliberat după doar două săptămâni de captivitate. „M-au întrebat, ştii cine suntem, iar eu am spus da, cred că sunteţi "Statul Islamic". Şi ei au spus da, ar trebui să te ucidem. Eşti un spion şi lucrezi cu America, CIA şi FBI, dar te lăsăm acum. Dar dacă mai auzim că lucrezi cu jurnalişti, te vom ucide cu siguranţă”, a mai spus acesta.

Yosef Abobaker a înţeles atunci că jurnalistul american nu va fi la fel de norocos. Timp de un an s-a chinuit fără succes ă afle unde este ţinut prizonier acesta. Apoi, luna trecută a văzut pe internet filmul decapitării. Îmi pare foarte rau, de parcă mi-aş fi pierdut un frate”, a mai spus Yosef Abobaker.

Ghidul lui Sotloff are şi un reproş pentru serviciile secrete americane. „Nimeni nu a încercat să mă contacteze şi am încercat să ajut. Nimeni nu a venit la mine să îmi pună întrebări, din partea administraţiei (n.r. americane) ... Nimeni nu m-a contactat şi nu m-a întrebat despre condiţiile lor”, a mai spus Yosef Abobaker.

Steven Sotloff este al doilea jurnalist american decapitat de jihadiştii de la Statul Islamic. Până acum, teroriştii au executat prin decapitare doi americani, un britanic şi doi militari libanezi, ca represalii pentru raidurile americane din Irak şi susţinerea lor de către Marea Britanie şi alte ţări aliate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri