Video Mărturii din centrele de detenție din Belarus: "Forțele de securitate ne-au spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau"

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat zace pe jos în fața forțelor de ordine în timpul protestului care a izbucnit la Minsk după închiderea urnelor în scrutinul prezidențial din 9 august 2020
Un bărbat zace pe jos în fața forțelor de ordine în timpul protestului care a izbucnit la Minsk după închiderea urnelor în scrutinul prezidențial din 9 august 2020 Foto: Profimedia

Mii de persoane au fost arestate în Belarus, în urma protestelor care au avut loc după ce preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko și-a reînnoit pentru a șasea oară mandatul în urma unui scrutin puternic contestat. Mulți dintre cei care au ajuns în arestul poliției erau manifestanți pașnici sau simpli trecători, scrie BBC.

Protestele împotriva victoriei lui Lukașenko au fost reprimate cu violenţă de către forţele de securitate belaruse. O filmare cu un grup de tineri în detenție a fost difuzată la televiziunea publică, fiind considerată drept. În imagini se observă că tinerii au fost bătuți. O parte dintre protestatarii eliberați au povestit, pentru BBC, ororile prin care au trecut în detenție.

"Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: daca aveam ordin să vă ard de vii, o făceam". Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (nr. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească", a declarat un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Protestele continuă și în acest weekend, după ce lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, a postat un nou clip video pe Youtube, în care își îndeamnă susținătorii și pe cei care se opun lui Lukașenko să organizeze „manifestații pașnice în masă” în toata țara pe parcursul weekendului.

Aleksandr Lukaşenko: "Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin

La rândul său, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a discutat sâmbătă telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin, în plină mişcare de protest împotriva realegerii sale contestate, a informat agenţia de presă de stat Belta.

"Preşedinţii au discutat despre situaţia actuală din interiorul şi din afara Belarusului", a indicat agenţia belarusă Belta pe canalul său de Telegram, la scurt timp după ce preşedintele Lukaşenko a cerut să vorbească cu Putin despre "ameninţarea" despre care a spus că vizează ţara sa şi "întreaga noastră regiune".

UE a dat undă verde pentru instituirea de noi sancţiuni

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko și a acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie, au declarat oficiali europeni, scrie Agerpres.

"Miniştrii de externe din UE au convenit să-i sancţioneze pe cei responsabili de represiune şi va fi întocmită o listă cu nume", a precizat sursa citată.

Cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană au cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Belarusului în urma alegerilor prezidenţiale contestate de opoziţie şi a represiunii care continuă împotriva manifestanţilor ce protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează vineri Reuters.

Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ''măsuri restrictive împotriva oficialilor'' responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

Citește și: Povești de groază din Belarus. O mamă și-a găsit fiul la morgă, la televiziune apar protestatari bătuți care spun: „Nu mai fac!”

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...