Mărturii din infernul Ramadi

Data publicării:
IRAK RAMADI CAPTURA

Zeci de bătrâni, copii şi oameni cu dizabilităţi au fost scoşi de soldatții irakieni din clădirile în ruină din Ramadi. Ei sunt cei care nu au reuşit să fugă atunci când oraşul a fost cucerit de gruparea Stat Islamic. Şapte luni au trăit în teroare, cu gândul că fiecare zi este ultima.

„Când siguranţa a dispărut din provincia Anbar a fost înlocuită de moarte. Chiar dacă ne spuneau că noi eram în viaţă, acesta lucru nu era adevărat. Moartea era tot ceea ce vedeam. Oameni care nu ştiu ce este aia umanitate. Călăi au venit peste noi, oameni care nu ştiu ce este aia umanitate. ”

Cu o populaţie majoritar sunnită, oraşul Ramadi, situat la 90 de kilometri de capitala Bagdad, a căzut în mâinile teroriştilor în luna mai. Trupele guvernamentale au lansat o contraofensivă în noiembrie, iar săptămâna trecută au reuşit să îi alunge pe militanţii ISIS dintr-un complex guvernamental strategic şi dintr-un important obiectiv militar.

Salam Hussein, ofiţer armata irakiană: „În prezent, forţele guvernamentale ocupă un complex din centrul oraşului Ramadi. Am eliberat mai mult de 52 de familii care erau folosite drept scut uman de bandele Stat Islamic şi le-am acordat primul ajutor şi mâncare.”

În ciuda acestei victorii, pericolul nu a trecut încă. Potrivit oficialilor americani, citaţi de Reuters, aproximativ 700 de terorişti Stat Islamic s-ar ascunde încă în cartiere din centru şi de la periferia oraşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri