Mărturiile medicilor torturați în Siria: „Singura mea crimă a fost faptul că profesam medicina”

Data actualizării: Data publicării:
Douma, Siria, atac chimic
Foto: Xinhua/Agerpres

Un raport întocmit de Physicians for Human Rights (PHR) arată că guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și aliații săi sunt responsabili pentru 90% din atacurile asupra spitalelor din Siria, încercând să pună capăt în mod sistematic disidenței prin toate mijloacele de care dispun, strategie care a implicat încălcări masive ale drepturilor omului.

Războiul civil a ucis sute de mii de civili. Guvernul sirian a asediat zonele unde se adăposteau membrii opoziției si centrele urbane dens populate, arestându-i și torturându-i pe insurgenți și pe susținătorii acestora, declanșând un exod a milioane de sirieni care caută refugiu în țările vecine și nu numai.

De asemenea, guvernul sirian și aliații săi au vizat și spitatele și pe angajații din Sănătate, ca parte a unei strategii de a priva populația din afara zonelor controlate de acces la asistență medicală.

Încă de la începutul conflictului, Physicians for Human Rights (PHR) au documentat 583 de atacuri asupra spitalelor; guvernul sirian și aliații săi fiind responsabili de efectuarea a peste 90 la sută din acestea.

Guvernul sirian a ignorat în mod flagrant protecțiile speciale acordate unităților medicale și personalului în conformitate cu dreptul umanitar internațional și a calificat personalul medical, care oferea asistență medicală nediscriminatorie în conformitate cu obligațiile legale și etice, inamici ai statului.

Autorii acestui raport au efectuat interviuri în perioada iunie-august 2019 cu 21 de angajați în Sănătate care fuseseră reținuți. Printre aceștia s-au aflat șapte medici, patru farmaciști, trei voluntari, un paramedic și un psihiatru. Studiul relevă că majoritatea medicilor reținuți anterior, intervievați de PHR, au fost arestați de forțele guvernamentale siriene, în special din cauza statutului și a implicării lor în furnizarea de servicii medicale membrilor din opoziție și simpatizanților.

Cum au fost torturați în închisori

În majoritatea cazurilor documentate în acest studiu, forțele de securitate siriene au aplicat torturi asupra deținuților ca parte a procesului de interogare. Intervievații au raportat că forțele de securitate siriene i-au bătut în mod regulat și i-au umilit. În unele cazuri, au fost arși, electrocutați și agresați sexual. Intervievații au descris și interogatoriul menit să forțeze „mărturisirile”, precum și să strângă informații despre alți angajați din domeniul sănătății.

Guvernul sirian i-a acuzat pe mulți dintre foștii deținuți că au lucrat sau au înființat spitale, că au oferit tratament medical și suport material „teroriștilor” și alte acte considerate subversive. Mulți dintre cei intervievați care au apărut în instanțele siriene s-au confruntat cu confesiuni extrase sub tortură și au raportat că au fost acuzați de judecători că au fost implicați în furnizarea sau sprijinirea îngrijirii medicale a „teroriștilor”.

Mai multe victime au raportat consecințe pe termen lung asupra sănătății din cauza lipsei de acces la îngrijiri medicale, în detenție, după tortură. În toate cazurile, persoanele intervievate au fost supuse unor condiții inumane în detenție: supraaglomerare, lipsa accesului la alimente, la apă, toalete și îngrijiri medicale și lipsa ventilației. Condițiile descrise pot constitui, de asemenea, maltratare și, în unele cazuri, tortură. Lipsa asistenței medicale i-a determinat pe unii intervievați să ofere servicii medicale celorlalți deținuți, chiar dacă au fost martorii consecințelor mortale ale torturii, abuzului și condițiilor precare și, adesea, s-au simțit neputincioși în fața bolilor și a rănilor.

Povestea chirurgului Youssef

Youssef era în al patrulea an de rezidențiat, specializarea chirurgie, când a izbucnit conflictul din Siria. El s-a alăturat mai multor prieteni pentru a crea o rețea de voluntari pentru a trata persoanele rănite în timp ce protestau pașnic.

La 21 august 2011, șapte ofițeri l-au arestat pe Youssef în timp ce trata un pacient într-un spital din regiunea Qalamoun, la nord de Damasc. Tânărul a fost încarcerat pentru 69 de zile, timp în care nu i s-a permis să ia legătura cu familia sau să apeleze la vreun avocat. Autoritățile l-au interogat și l-au torturat zilnic. În cele din urmă i s-a spus că a fost reținut pentru că a sprijinit „teroriștii” și a lucrat împotriva regimului. Severitatea torturii a crescut treptat. A fost bătut peste abdomen și picioare cu cabluri electrice. Ulterior i-au fost aplicate șocuri electrice în zona intimă și pe corp, în timp ce era scufundat în apă. În ciuda torturii constante, Youssef a continuat să nege toate acuzațiile, atât fabricate cât și cele reale, pentru a se proteja pe el însuși, pe colegii și pe prietenii săi.

După o lună de detenție, Youssef a fost anunțat că prietenii și colegii săi au fost arestați. Cu toate acestea, torturile au continuat. A fost bătut cu țevi groase de plastic umplute cu beton. În cele din urmă, și-a recunoscut o parte din acuzații ci speranța că condițiile de detenție se vor îmbunătăți.

După aproape trei luni de detenție, el a fost transferat la închisoarea civilă Adra, la nord de Damasc. În Adra, Youssef a avut acces mai regulat la mâncare și a putut comunica cu familia sa pentru prima dată de la arest. În cele din urmă, autoritățile au depus acuzații legale împotriva sa la Curtea Civilă din Damasc și ulterior l-au eliberat pe cauțiune în decembrie 2011, fără a emite un verdict.

În august 2014, dr. Youssef a plecat în Turcia. Deși nu poate să practice medicina, el a continuat să ofere sprijin administrativ și programatic sectorului medical din Siria.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri