Sari la conținut

Masacrul de la Srebrenica, comemorat la Belgrad

Protest tăcut seara trecută în faţa Preşedinţiei Serbiei, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în masacrul de la Srebrenica. 200 de demonstranţi au aprins lumânări pentru fiecare dintre cele peste 8000 de victime. Evenimentul trebuia să fie mult mai amplu şi să aibă loc astăzi, când se împlinesc 20 de ani de la tragedia de la Srebrenica, dar autorităţile sârbe au interzis orice manifestaţie de teamă că ar putea izbucni violenţe.

Anita Mitic, organizator: „Mai sunt oameni în Belgrad care vor să omagieze victimele genocidului de la Srebrenica”.

Marko Zivkovic, organizator: „Încă o dată, avem confirmarea că nu mai există libertate de adunare în această ţară, că legile şi Constituţia sunt încălcate. Urma să fie o demonstraţie liniştită.”

Masacrul de Srebrenica a intrat în atenţia presei mondiale datorită eforturilor unui jurnalist american. Mărturiile sale de la faţa locului sunt şi acum cutremurătoare, la două decenii de la acea tragedie.

David Rohde, reporter de investigaţii Reuters: „Am stat două ore în această zonă, încercând să găsim gropile comune. Erau nişte zone unde erau săpături recente, într-un câmp alăturat. Am găsit cutii de muniţie goale şi bucăţi de hârtie, una dintre ele era o diplomă de liceu care aparţinea unui bosniac musulman executat. Dar nu am găsit dovezi concrete până nu am ajuns în această zonă mică. Am coborât dealul şi am găsit săpături proaspete chiar aici şi din pământ ieşea un picior de om.

14 persoane au fost condamnate până acum de tribunalul de la Haga în dosarul crimelor de la Srebrenica.