MasterCard riscă o amendă de 950 de milioane de dolari

Data publicării:
card mastercard foto facebook 09-07-2015

Comisia Europeana a acuzat MasterCard că în unele țări percepe comisioane pentru plata cu cardul artificial de ridicate, ceea ce pune în pericol creșterea consumului. Deși sunt transferate între băncile care emit cardurile cu sigla MasterCard și băncile care au POS-uri în magazine, aceste comisioane sunt puse în final pe umerii comercianților. Iar mai departe se văd în prețurile produselor.

De exemplu, în România, clienții băncilor au comision zero atunci când își fac cumpărăturile folosind cardul. Însă puțini știu că în prețuri sunt prinse și comisioanele pe care le plătesc magazinele către bănci și firmele de servicii financiare precum MasterCard sau Visa.

În 2013, un raport al Consiliului Concurenței arăta că în țara noastră comisioanele achitate de magazine pentru acceptarea plăților prin card variau între 1,78 și 2,4%. În acest procent era cuprins și așa-numitul comision interbancar, care la Mastercard era 1,2% și la Visa 1% pentru procesarea plăților.

Parlamentul European a aprobat însă, în martie, regulamentul privind reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru plățile cu cardurile de debit și 0,3% pentru plățile cu cardul de credit. În România reducerea ar urma să se aplice până la finele acestui an. Celelalte comisioane din relația băncilor cu magazinele posesoare de POS-uri nu vor fi însă modificate.

Comisia Europeana spune că magazinele dintr-un stat membru nu pot beneficia de comisioanele mai scăzute dintr-un alt stat membru fiind restricționată concurența transfrontalieră între bănci. Aceasta ar putea fi baza cazului antitrust pe care Comisia Europeană îl poate deschide împotriva MasterCard după lansarea acuzațiilor de astăzi. O anchetă separată se desfășoară și pe numele marelui rival Visa.

Comisia a acuzat și că nivelul comisioanelor aplicate pentru tranzacțiile care sunt folosite la carduri emise în afara Uniunii Europene. De exemplu, un turist chinez va plăti un comision mai ridicat decât un cetățean european.

Daca acuzațiile se confirmă, Comisia Europeana poate penaliza MasterCard cu până la 10% din cifra anuală de afaceri. Adică amenda se poate ridica la 950 de milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri