Matilda, filmul rusesc controversat considerat „o blasfemie”. Actorii se tem pentru viața lor

Data publicării:
mathilda

 

Cei doi actori principali din filmul rusesc „Matilda” au refuzat să călătorească în Rusia pentru a asista la premiera peliculei, deoarece se tem pentru siguranța lor. Filmul a fost catalogat „o blasfemie” de conservatorii religioși, potrivit regizorului acestui lungmetraj. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmul "Matilda", care va fi lansat pe plan internațional la sfârșitul lunii octombrie, prezintă povestea de iubire de la sfârșitul secolului al XIX-lea dintre Nicolae al II-lea, înainte ca acesta să devină ultimul țar al Rusiei, și balerina pe jumătate poloneză Matilda Kshesinskaya, notează Agerpres.

Criticii peliculei spun că aceasta murdărește reputația țarului, care a fost ucis de revoluționarii bolșevici și care este foarte apreciat în Rusia din zilele noastre. Regizorul filmului, Alexei Uchitel, spune că a primit amenințări referitoare la acte de violență fizică și mai multe lanțuri cinematografice au decis să nu proiecteze acest lungmetraj.

Într-o conferință de presă ce a avut loc joi, Alexei Uchitel a spus că actrița poloneză Michalina Olszanska, interpreta balerinei Matilda Kshesinskaya, și actorul german Lars Eidinger, care îl interpretează pe țarul rus, au spus că nu doresc să vină în Rusia pentru a asista pe 23 octombrie la premiera din Sankt Petersburg a peliculei, nici la premiera din Moscova, programată pentru ziua următoare.

"Le este teamă și acesta este motivul pentru care au refuzat. Sunt îngrijorați în primul rând din cauza condițiilor de securitate. Încă încerc să îi fac să se răzgândească", a declarat regizorul Alexei Uchitel.

Cineastul rus a dezvăluit că actorul Lars Eidinger a primit amenințări și că acesta "se teme de anumite atacuri fizice".

Potrivit regizorului, ceilalți doi actori non-ruși din distribuție, Luise Wolfram și Thomas Ostermeier, nu doresc nici ei să asiste la premiera peliculei, din aceleași motive.

Gabriele Czypionka, agentul lui Lars Eidinger, care locuiește la Berlin, a spus că declarațiile făcute de Alexei Uchitel despre temerile actorului german și despre faptul că acesta a primit amenințări sunt corecte.

Thomas Ostermeier a declarat într-o conversație telefonică purtată cu un jurnalist de la Reuters că se teme pentru siguranța lui din cauza unei serii de incidente violente asociate filmului. "În ceea ce privește aspectul siguranței mele, sunt îngrijorat", a adăugat el.

Același actor a precizat însă și faptul că refuză să călătorească în Rusia în principal în semn de protest față de urmărirea penală demarată împotriva regizorului rus Kirill Serebrennikov.

Acesta se află în arest la domiciliu, în așteptarea începerii procesului său, în care este acuzat de deturnare de fonduri publice. Artistul a negat acuzațiile. Susținătorii lui afirmă că Serebrennikov este pedepsit deoarece a criticat politicile promovate de autoritățile de la Kremlin.

Filmul "Matilda" a evidențiat fractura tot mai profundă din Rusia dintre conservatorii care sprijină Biserica, o instituție a cărei influență a crescut tot mai mult în timpul mandatelor președintelui Vladimir Putin, și liberali, care consideră că libertatea de exprimare este amenințată în această țară.

În septembrie, un bărbat a izbit un automobil plin cu canistre cu benzină de intrarea unui cinematograf din Ekaterinburg. Acel cinematograf găzduia un festival de film, iar președintele juriului își exprimase public sprijinul față de pelicula regizată de Alexei Uchitel.

În august, o persoană rămasă neidentificată a încercat să incendieze o clădire din Sankt Petersburg în care se afla studioul lui Alexei Uchitel.

Două automobile parcate în fața biroului avocatului cineastului au fost de asemenea incendiate, a relatat presa din Rusia.

Un suspect reținut după mai multe incidente ce au avut la bază tentative de incendiere, asociate cu lansarea acestui film controversat, a fost identificat de presa rusă: el este Alexandr Kalinin, liderul unei grupări radicale ortodoxe, care a avertizat public că cinematografele care vor proiecta filmul "Matilda" ar putea fi incendiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri