Merkel îl susține pe Macron în disputa cu Trump și propune crearea „unei veritabile armate europene”

Data publicării:
angela merkel si emmanuel macron imbratisandu-se
Angela Merkel și Emmanuel Macron. Foto: Agerpres

Cancelarul german Angela Merkel a propus marţi, într-un discurs în Parlamentul European, crearea la un moment dat a "unei veritabile armate europene", la scurt timp după o controversă puternică pe acest subiect între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi "constituirea unui consiliu de securitate european", relatează AFP, dpa şi Reuters.

angela merkel si emmanuel macron
Foto: Agerpres

"Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană", a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei "veritabile armate europene" pentru protejarea Vechiului Continent şi a evocat necesitatea "de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii" în domeniul spaţiului cibernetic.

Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, dar care nu este universal acceptată, l-a iritat pe Trump.

În discursul de marţi, Angela Merkel a propus totodată Parlamentului European "constituirea unui consiliu de securitate european" pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene.

"Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă în cadrul căruia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid", a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri