EXCLUSIV. Un nou mesaj de la românul răpit în Burkina Faso

Data actualizării: Data publicării:
roman rapit twitter

Românul răpit în Burkina Faso a cerut ajutorul guvernului român pentru eliberarea sa. Un nou videoclip, care ar fi fost filmat la 21 septembrie, a fost postat pe internet de răpitorii săi. Bărbatul spune că este în stare bună, scrie France Presse. De asemenea, el transmite membrilor familiei că se gândeşte zi de zi la ei.

ACTUALIZARE: Ministerul Afacerilor Externe a transmis că face verificări pentru a stabili dacă înregistrarea este autentică. Detalii AICI.

Mă numesc Iulian Gherguţ, suntem în 21 septembrie 2016, am fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015 la Tambao de către gruparea Mourabituone. Starea mea de sănătate este bună, îi cer familiei mele, în special tatălui meu George, mamei mele Cecilia, soţiei mele Mihaela şi tuturor fraţilor şi surorilor să găsească o soluţie împreună cu guvernul României ca să fiu eliberat. Vă transmit că mă gândesc la voi în permanenţă. Iar ultimul mesaj e pentru guvernul României, pe care-l rog să facă tot posibilul să mă elibereze, ca să mă întorc pe cât de repede posibil alături de familia mea şi în ţara mea”, a fost mesajul românului.

Înregistrarea a fost obținută în exclusivitate de Digi24. 

Iulian Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi spune că este într-o stare bună de sănătate. Românul a cerut guvernului și familiei sale să facă tot posibilul pentru a-l elibera. Bărbatul a transmis familiei sale că se gândește în permanență la ei. 

Este important de precizat că spre deosebire de înregistrarea precedentă, românul nu mai este înconjurat de persoane înarmate. Amenințarea la viața sa nu mai pare atât de mare însă videoclipul este un apel la autoritățile române să plătească răscumpărarea cerută de organizația teroristă care l-a răpit, Al-Mourabitoune. Poziția oficială a României este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.  

Răpirea cetățenilor străini care lucrează la companii din regiune este o practică obișnuită. Grupările care îi răpesc cer apoi răscumpărare. 

Iulian Gherguț, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de către persoane înarmate, care făceau parte din organizația Al Mourabitoune.

La acel moment, autoritățile române au constituit o celulă de criză și au transmis că poartă negocieri pentru eliberarea românului. 

Acesta nu este primul mesaj al românului. La patru luni după ce a fost răpit au apărut imagini cu el pe internet însoțite de un mesaj în care se cerea ajutorul autorităților române pentru eliberarea sa. 

„Numele meu e Iulian Gherguţ. Provin din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri”, se arăta în mesajul de atunci.

În astfel de situații, se obișnuiește ca și compania la care era angajată persoana răpită să poate negocieri cu organizația care l-a luat ostatic. 

Gruparea Al-Mourabitoune a fost înfiinţată în 2013 prin fuziunea între două grupări islamiste - Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest și cea condusa de Mokhtar Belmokhtar - cel care a condus atacul din 2013 din Algeria, din Amenas, în care au murit 37 de oameni, printre care şi doi români.

Al-Mourabitoune, înseamnă „apărătorii”, luptătorii au impus o interpretare foarte brutală a legii sharia, amputările, bătăile și execuțiile sunt des aplicate. 

Scopul declarat al grupării este să-i unească pe toți jihadiștii, de la Atlantic la Marea Roșie, o referință la dinastia care a cucerit Andaluzia în secul al XIII-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri