Sari la conținut

Mesajele liderilor străini după moartea regelui. „Va rămȃne un simbol al curajului ṣi un model de nobleṭe, demnitate ṣi modestie”

Mai mulți oficiali străini au transmis mesaje după moartea Regelui Mihai. De asemenea, tragicul eveniment a fost prezentat și în presa internaţională.

Preşedintele Comisiei Europene s-a declarat profund îndurerat de moartea Regelui Mihai. Într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, Jean-Claude Juncker a lăudat rolul pe care l-a avut regele în aderarea României la Uniunea Europeană şi a spus că îşi aminteşte cu emoţie de întâlnirile cu el.

Din partea Marii Britanii, condoleanţele au venit prin vocea ambasadorului Paul Brummell. El a spus că regele Mihai a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie şi a fost o figură foarte importantă în istoria comună a celor două ţări.

Un mesaj de condoleanţe a venit şi din Serbia, din partea prinţului moştenitor Alexandru, care şi-a exprimat marea tristeţe pentru moartea regelui Mihai.

De peste Prut, premierul moldovean a scris că regele Mihai va rămȃne un simbol al curajului ṣi un model de nobleṭe, demnitate ṣi modestie.

Presa străină a alocat spaţii ample în care a amintit momentele importante din viaţa regelui şi i-a elogiat personalitatea.

„Regele Mihai al României: Un democrat faţă în faţă cu regimurile totalitare” - scrie BBC despre ultimul rege al României.

„Fostul rege al României a întrupat soarta tragică şi tumultul politic prin care a trecut ţara sa în secolul al XX-lea” - a transmis agenţia France Presse.

Peste Ocean, Washington Post, care i-a dedicat un amplu articol, a anunţat moartea celui care a urcat pe tron când era încă un copil şi l-a îndepărtat mai târziu pe aliatul naziştilor, Ion Antonescu.