Mesajele trimise pe WhatsApp de jurnalistul Khashoggi, înainte de a fi ucis

Data publicării:
khashoggi mesaje private

Mesajele private ale jurnalisului saudit Jamal Khashoggi, ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, ar putea oferi mai multe indicii cu privire la cine a comandat asasinarea lui. Dacă în editorialele sale Khashoggi critica blând politicile Arabiei Saudite și ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman (MBS), în mesajele private jurnalistul nu se abținea de a la spune ce credea cu adevărat, scrie CNN.

În peste 400 de mesaje trimise de Jamal Khashoggi pe WhatsApp unui conațional saudit aflat în exil, jurnalistul îl numea „bestie” și „pac-man” pe prințul MBS și spunea despre el că „va devora totul în cale, inclusiv pe propriii susținători”.

Mesajele publicate de CNN arată schimbul de corespondență dintre Khashoggi și activistul Omar Abdulaziz, exilat în Montreal, Canada, precum și mai multe mesaje vocale, fotografii și clipuri video trimise de către cei doi pe WhatsApp.

„Cu cât mănâncă mai multe victime, cu atât vrea mai multe”, scria Khashoggi despre MBS, într-un mesaj trimis în luna mai. „Nu aș fi surprins dacă opresiunea îi va ajunge și pe cei care acum îl susțin”, adăuga jurnalistul.

În luna august, Jamal Khashoggi suspecta deja că toate conversațiile sale erau interceptate de autoritățile saudite. „Dumnezeu să ne ajute”, scria ek într-un alt mesaj. Două luni mai târziu, el era ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Abdulaziz a intentat, duminică, un proces împotriva companiei de software care ar fi creat programul prin care, crede el, a fost interceptat. „Mi-au spart telefonul și cred că asta a avut un rol major în ce i s-a întâmplat lui Jamal. Nu pot exprima în cuvinte cât de rău îmi pare. Vina mă ucide”, a declarat el.

Abdulaziz a început să ia poziție contra regimului saudit încă de pe vremea când era student în Canada. Criticile sale la adresa politicilor guvernului au atras atenția saudiților, care i-au anulat bursa de studii. Canada i-a acordat azil în 2014 și i-a oferit rezidența permanentă trei ani mai târziu.

Între octombrie 2017 și august 2018, Khashoggi și Abdulaziz au vorbit prin mesaje aproape zilnic. Ei plănuiau să formeze o „armată electronică”, pentru a demonta propaganda saudită din mediul online.

Ofensiva lor digitală includea și trimiterea unor cartele SIM disidenților din Arabia Saudită, astfel încât aceștia să poată posta mesaje pe Twitter sub protecția anonimatului. Urma apoi ca cei implicați în proiect să primească și bani.

Însă în august, ei au aflat că saudiții știau de proiectul lor.

„Cum au aflat?”, întreabă Khashoggi într-un mesaj.
„Trebuie să fi avut o intrare”, îi răspunde Abdulaziz.
„Dumnezeu să ne ajute”, îi răspunde jurnalistul.

În urmă cu câteva zile, un raport CIA citat de Wall Street Journal a arătat că prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite i-ar fi trimis cel puţin 11 mesaje celui mai apropiat consilier, cel care ar fi supervizat echipa care l-a asasinat pe jurnalistul Jamal Khashoggi, cu câteva ore înainte şi după moartea acestuia.

Conform raportului, CIA poate spune cu o siguranţă „medie spre mare” că prinţul Mohammed l-a vizat personal pe Khashoggi, „ordonând probabil uciderea sa”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri