Mesajul distribuit pe WhatsApp care a dus la condamnarea la moarte a unui cântăreț din Nigeria

Data publicării:
mesaj pe WhatsApp
Foto: Profimedia Images

Un mesaj audio distribuit pe un grup de WhatsApp a dus la o sentință cu pedeapsă la moarte prin spânzurare a unui bărbat din Nigeria, acuzat de insultare a profetului Mohammed, scrie CNN.

Angajat al unui studio muzical, Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către un tribunal islamic din nordul Nigeriei, după ce acesta ar fi distribuit o melodie compusă de el pe WhatsApp.

Documentul hotărârii arată că Sharif-Aminu, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat pentru că a făcut „o declarație împotriva profetului Mohammed într-un grup WhatsApp”, care este contrară Codului penal Sharia al statului Kano și este o infracțiune care este pedepsită cu moartea.

Sharif-Aminu, descris de prietenul său Kabiru Ibrahim, „bun, religios și supus”, a recunoscut acuzații de blasfemie în timpul procesului său, dar a spus că a făcut o greșeală.

Potrivit legii Sharia, o mărturisire voluntară este obligatorie. Avocații lui Sharif-Aminu, care s-au implicat în caz doar după condamnarea sa, spun că nu i s-a permis reprezentarea legală înainte sau în timpul procesului. 

Guvernatorul statului Kano, Abdullahi Ganduje, le-a spus clericilor din Kano că va semna mandatul de moarte al lui Sharif-Aminu de îndată ce acesta va epuiza toate căile de atac.

Când știrile despre presupusa crimă a lui Sharif-Aminu au apărut la începutul acestui an, protestatarii au mers la casa familiei sale și au distrus-o, determinându-l pe tatăl său să fugă într-un oraș vecin, au declarat avocații săi pentru CNN. Sharif-Aminu s-a ascuns, potrivit Amnesty și avocaților săi, dar în martie a fost arestat de Corpul Hisbah, forța de poliție religioasă care aplică legea Sharia în statul Kano.

„Niciun musulman nu-l va accepta. Oamenii îl pun pe profetul Mohammed mai presus decât părinții lor”, explică duhovnicul islamic Bashir Aliyu Umar.

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International a contestat procesul împotriva lui Sharif-Aminu și a cerut autorităților statului Kano să anuleze condamnarea sa la moarte.

În ochii multor nigerieni, adoptarea legii Sharia este o încălcare a constituției țării, deoarece articolul 10 garantează libertatea religioasă atunci când afirmă că „Guvernul Federației sau al unui stat nu va adopta nicio religie ca religie de stat”.

„Această problemă a blasfemiei este incompatibilă cu constituția nigeriană”, a declarat pentru CNN Leo Igwe, președintele consiliului de administrație al Asociației Umaniste din Nigeria.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...