Metoda prin care hackerii accesează dispozitivele dintr-o casă smart şi raportează la poliţie crime false la acea adresă

Data actualizării: Data publicării:
hacker anonim, cyber-atac
Hacker. Foto: Getty Images

FBI a avertizat asupra unui nou tip de infracţiune devenită populară printre hackeri: „swatting”-ul (de la raziile SWAT, echivalentul american al forţelor speciale de intervenţie ale poliţiei), prin care infractorii accesează dispozitivele smart ale proprietarului unei „case inteligente” şi raportează la poliţie false crime. Poliţia organizează apoi un raid la respectiva adresă, pe care hackerii îl urmăresc prin intermediul camerelor de supraveghere din casă, informează BBC.

Un american din Kansas a fost împuşcat mortal de către poliţie în urma unui astfel de apel fals, cu trei ani în urmă. De atunci, alte persoane nevinovate au fost rănite de forţele de ordine în razii similare, declanşate de astfel de apeluri.

Conform FBI, hackerii tranzacţionează baze de date cu parolele sparte de la diverse dispozitive şi încearcă să afle dacă respectivele parole sunt folosite şi pe alte echipamente.

În cazul în care proprietarul unei case inteligente (în care dispozitivele smart sunt interconectate între ele) foloseşte o astfel de parolă, creează o breşă de securitate care poate deveni fatală, la propriu.

FBI a atras atenţia că infractorii informatici se folosesc de astfel de breşe pentru a accesa sistemul, după care obişnuiesc să sune la serviciile de urgenţă sau la poliţie pentru a raporta o crimă falsă la respectiva adresă, doar pentru a se distra.

Poliţişti insultaţi prin intermediul interfonului accesat de hackeri

Au existat cazuri în care hackerii au accesat soneriile smart, cu interfon conectat la internet, ale caselor, pentru a obţine parolele de securitate şi a accesa astfel toate dispozitivele smart care foloseau aceeaşi reţea wi-fi de la acea adresă.

„Infractorul urmăreşte apoi acţiunea poliţiei prin intermediul camerelor de supraveghere ale casei. În unele cazuri, raidul e transmis de hackeri pe diverse platforme de livestream”, a informat FBI.

În luna noiembrie 2020, a existat un astfel caz în care poliţia a intervenit la o adresă din Florida, în urma unui apel fals de la un bărbat care declarase că-şi ucisese soţia şi că montase explozivi în casă.

După ce poliţiştii au realizat că e vorba despre o farsă, hackerul a început să-i înjure prin intermediul interfonului conectat la internet de la respectiva locuinţă.

În alt incident similar din Virginia, poliţia a intervenit la o adresă unde se raportase o tentativă de suicid. Poliţiştii l-au apelat pe hacker prin intermediul soneriei smart a locuinţei, cu interfon şi sistem de supraveghere video.

Hackerul a recunoscut că a compromis întregul sistem şi că a impus o taxă de 5 dolari pentru cei care doreau să urmărească online, în direct, acţiunea poliţiei. 

FBI î-a îndemnat pe proprietarii de case inteligente să aibă parole diferite pentru fiecare dispozitiv şi pe care să le schimbe regulat.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri