Mexicul decretează stare de urgenţă pentru secetă „severă, extremă sau excepţională”

Data publicării:
Ambarcațiuni pe un lac secat.
Mexicul decretează stare de urgenţă pentru secetă „severă, extremă sau excepţională”. Foto: Profimedia

Autorităţile mexicane au decretat stare de urgenţă pentru secetă „severă, extremă sau excepţională” în anumite locuri din ţară, o măsură care intră în vigoare miercuri, relatează AFP.

Decretul „permite aplicarea de măsuri tranzitorii pentru garantarea aprovizionării cu apă a populaţiei”, a precizat marţi seară pe Twitter Comisia naţională a apei (Conagua), un organism guvernamental.

„Pentru atenuarea efectelor secetei”, se va putea face apel la agricultori la agricultori şi industriaşi pentru „a ceda provizoriu utilizarea totală sau parţială a apelor pentru care au primit drept de utilizare”, precizează Conagua.

Mai multe regiuni ale ţării şi bazinul lor de alimentare cu apă prezintă un nivel de secetă "sever, extrem sau excepţional", a precizat organismul.

În capitala industrială Monterrey (nord), două dintre cele trei rezervoare de apă care alimentează oraşul sunt goale. Autorităţile au raţionat apa curentă la câteva ore pe zi.

Industriaşii şi agricultorii s-au angajat să asigure 37% din nevoile de apă ale oraşului de cinci milioane de locuitori împreună cu aglomerarea sa, după negocieri cu autorităţile federale.

„Seceta afectează 571 dintre 2.471 de localităţi ale ţării”, scrie miercuri ziarul Reforma, mai precizează AFP, citată de Agerpres.

Lipsa de apă afectează 90% din teritoriul celor patru state din nordul ţării cu climat arid - Sonora, Baja California, Coahuila, Chihuahua - potrivit aceleiaşi surse.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri