Michael Schumacher a ieșit din comă și a fost externat

Data publicării:
schumacher wiki

 

ACTUALIZARE. Fostul pilot de Formula 1 a fost transferat la o clinică din Lausanne, nu departe de orăşelul în care se află reşedinţa familiei Schumacher, a anunțat purtătorul de cuvânt al familiei. 

____________________

Michael Schumacher a ieșit din comă și poate comunica cu cei din jur, a anunțat purtătorul de cuvânt al familiei. Fostul pilot urmează să treacă printr-o lungă perioadă de recuperare.

El a fost externat din spitalul din Grenoble, Franța, și a fost transportat cel mai probabil acasă, unde familia i-a amenajat o adevărată clinică de recuperare.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al familiei anunța că fostul campion de Formula 1 a fost mutat de la terapie intensivă într-o clinică de recuperare.

Michael Schumacher, în vârstă de 45 de ani, a fost rănit grav într-un accident de schi, la 29 decembrie, în staţiunea franceză Meribel. Germanul a fost operat de două ori la cap şi se află de de la sfârşitul lunii ianuarie în faza de revenire progresivă din comă.

Un coșmar de șase luni

Chinul lui Michael Schumacher şi al familiei sale a început anul trecut pe 29 decembrie, când fostul campion de formula 1, a căzut în timp ce schia pe o pârtie din staţiunea franceză Meribel, şi s-a rănit puternic la cap. Internat de urgenţă la Grenoble, a fost plasat în comă artificială.

Obiectivul nostru este să limităm creşterea presiunii intracraniene. Putem spune că viaţa îi este în pericol şi că situaţia este foarte gravă”, spunea Jean-François Payen, şeful serviciului de reanimare

Au urmat zile, săptămâni, luni de aşteptare pentru familie şi fani, şi de luptă cu moartea pentru fostul campion de formula 1. El a suferit o infecţie pulmonară, iar medicii au fost nevoiţi să oprească procesul de trezire din comă şi să îi administrze antibiotice puternice. În cele din urmă, medicii au început să reducă treptat dozele de sedativ administrate fostului pilot german, pentru ca acesta să redevină, încetul cu încetul, conştient. Miza era uriaşă:

Cu cât starea de comă profundă este mai îndelungată, cu atât sporesc riscurile unor tulburări comportamentale ale pacientului, după trezire”, explica prof. Jean Mantz, medic anestezist.

Fostul campion de Formula 1 a fost operat de mai multe ori pe creier, pentru îndepărtarea unor cheaguri de sânge. „Dacă durata comei artificiale este de cel puţin 15 zile, în cazul unui traumatism cranian sever, înseamnă că leziunile sunt grave”, afirma același dr. Mantz.

În tot acest timp, presa a vânat orice amănunt legat de sănătatea lui Schumacher. S-a scris astfel că a slăbit foarte mult ajungând de la 75, la doar 55 de kilograme. Treptat, au început să sosească de la Grenoble şi veşti bune. Purtătorul de cuvânt al fostului campion mondial a anunţat că acesta face progrese mici, după ce medicii au anunţat că Schumacher răspunde la stimuli vizuali şi la comenzi vocale.

În paralel cu recuperarea fizică, se desfăşura şi ancheta privind condiţiile în care s-a petrecut accidentul. Camera fixată pe casca lui Michael Schumacher funcţiona în momentul accidentului suferit de fostul pilot de formula 1, dar imaginile nu au ajuns până acum la presă.

Acum, la aproape şase luni de la accident, Michael Schumacher a fost transferat într-alta, la Lausanne, în Elveţia, aproape de casa familiei sale.

Mesajul familiei Schumacher: „Michael a plecat de la spitalul din Grenoble şi va continua perioada de recuperare. El nu mai este în comă. Solicităm înțelegere pentru că recuperarea lui trebuie să aibă loc în afara atenţiei publice”.

Nu se ştie exact unde va continua pilotul de Formula 1 recuperarea, dar presa britanică susţine că soţia sa, Corina Schumacher, ar fi cheltuit peste 12 milioane de euro pentru a transforma locuinţa familiei, situată pe malul lacului Geneva, într-un adevărat centru medical. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri