Mii de ruşi au manifestat la Moscova împotriva lui Vladimir Putin, la un an de la revenirea acestuia la Kremlin

Data publicării:
Proteste Moscova 5660513-AFP Mediafax Foto-OLGA MALTSEVA

Zeci de mii de persoane s-au reunit luni în centrul Moscovei, la exact un an de la manifestaţia organizată cu ocazia revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. Protestele de atunci au degenerat în violenţe soldate cu rănirea a zeci de oameni, între care şi poliţişti.

 

"Suntem cu miile", a declarat în faţa mulţimii opozantul Boris Nemţov, subliniind că piaţa Bolotnia, din apropiere de Kremlin, este plină. Potrivit poliţiei, la manifestaţie au participat 6.000 de persoane. 

Protestatarii au cerut eliberarea persoanelor deţinute în urma adunării organizate în urmă cu un an, când aproximativ 30 de poliţişti şi zeci de manifestanţi au fost răniţi în confruntările a căror declanşare rămâne controversată. Atunci, opoziţia a acuzat forţele de ordine că a incitat la violenţă, pentru a justifica o acţiune în forţă împotriva mişcării de contestare.

De atunci, aproximativ 30 de persoane au fost inculpate pentru organizarea sau participarea la "tulburări masive" ale ordinii publice, între care liderul Frontului de Stânga Serghei Udalţov, căruia i s-a interzis să îşi părăsească locuinţa, să telefoneze sau să se conecteze la Internet.

Duminică, la Moscova a avut loc un marş intitulat „Marşul primăverii pentru libertăţi”, care a fost doar un preambul la manifestaţia de luni, care a marcat un an de când Vladimir Putin a fost reînvestit în funcţie, pe 7 mai 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri