Miile de animale marine, găsite fără viață pe coastele peninsulei Kamceatka, au murit din cauza microalgelor, afirmă cercetătorii

Data publicării:
Dezastru ecologic in Rusia
Foto: Greenpeace Rusia

Miile de vieţuitoare marine, găsite fără viață pe coastele peninsulei Kamceatka, au murit din cauza microalgelor, conform primelor rezultate ale analizelor prezentate luni, scrie Agerpres.

"Sunt sigur că ne confruntăm cu un fenomen natural la o scară destul de mare, dar nu neobişnuit pentru Kamceatka", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele Academiei ruse de ştiinţe Andrei Adrianov, citat de agenţiile ruse.

În urma analizelor probelor de apă ''au fost observate concentraţii mari doar pentru (microalge de tipul) Gymnodinium'' care produc ''toxine ce acţionează asupra nevertebratelor'', a spus specialistul.

Acestea ar avea, de asemenea, proprietăţi ''în conformitate cu tabloul clinic observat: greaţă, vărsături şi diaree'' la surferi şi înotători care au raportat de asemenea usturimi la nivelul ochilor.

Oamenii de ştiinţă au exclus astfel ipoteza poluării industriale având ca sursă una dintre numeroasele baze militare din această peninsulă sălbatică.

În ultimele săptămâni, locuitorii din Kamceatka au asistat la prezenţa unui număr impresionant de animale marine moarte pe plajele Oceanului Pacific şi au acuzat arsuri şi vărsături la contactul cu apa şi în apropierea acesteia.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru ''încălcarea regulilor de gestionare a substanţelor şi deşeurilor periculoase pentru mediu'' şi ''poluare marină''.

Experţii au avansat ipoteza unei scurgeri toxice de combustibil pentru rachete şi a fost menţionată de asemenea o deversare de pesticide în apropierea plajelor în cauză. Aceste ipoteze, precum şi cea a poluării cu petrol, au fost ulterior excluse.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit săptămâna trecută că o pată de poluare cu o lungime de 40 de kilometri, alcătuită din microalge, se îndrepta de-a lungul coastelor peninsulei către insulele Kurile, revendicate de Rusia şi Japonia.

La o conferinţă de presă organizată duminică, organizaţia internaţională pentru protecţia mediului Greenpeace a atras atenţia că ''situaţia nu se îmbunătăţeşte'', animale moarte continuând să apară pe plaje.

Greenpeace a precizat că a prelevat stele de mare şi arici de mare găsiţi morţi pentru efectuarea unor analize şi a subliniat că există mai multe şanse ca eventuale substanţe nocive să rămână în ţesuturile acestor vieţuitoare decât în apa oceanului.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, guvernatorul regiunii, Vladimir Solodov, a anunţat că au fost observate fenomene similare de decese în masă ale vieţuitoarelor marine în sudul peninsulei.

Aproape 175.000 de persoane au semnat luni o petiţie online solicitând o ''anchetă deschisă''.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...