Miliarde de adulţi şi copii din întreaga lume, care nu au acces la apă şi alimente, sunt în pericol din cauza pandemiei de COVID-19

Data publicării:
populatie saraca
Foto: Profimedia Images

Pandemia de coronavirus creează riscuri pentru miliarde de oameni care nu se pot spăla pe mâini în mod corespunzător şi pentru sute de milioane de copii care trebuie să se descurce fără mesele de prânz primite la şcoală, deoarece instituţiile de învăţământ sunt închise, au alertat vineri Naţiunile Unite, potrivit Agerpres.

Deşi se ştie că igiena mâinilor este o armă-cheie împotriva COVID-19, trei miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces adecvat la apă sau săpun pentru spălarea mâinilor, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), agenţie a ONU, şi de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).

De asemenea, Programul alimentar mondial al ONU (PAM) a evidenţiat că peste 860 de milioane de copii şi tineri nu mai merg în prezent la cursuri din cauza pandemiei. Din acest motiv, aproximativ 300 de milioane de copii din clase primare sunt privaţi de mesele şcolare de care ei depind, a declarat o purtătoare de cuvânt a PAM, Elisabeth Byrs, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Sunt afectaţi în special copiii din Africa, unde şcoala le asigură adesea singura lor masă pe zi, scrie AFP.

Guvernele unor ţări bogate, cum sunt Statele Unite, Canada, Regatul Unit sau Franţa, au pus în aplicare mecanisme speciale pentru a se asigura că cei mai săraci elevi beneficiază de hrană.

Dar situaţia este cu atât mai precară pentru copiii care trăiesc în ţări afectate de sărăcie extremă, conflict armat şi ale căror sisteme de sănătate sunt slabe sau aproape inexistente.

În aceste ţări, unde mesele şcolare reprezintă aproximativ 10% din veniturile multor familii, PAM organizează alternative, care includ livrări de alimente la domiciliu, bani sau tichete de masă.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri