Miliarde de euro pierderi din cauza South Stream. Experți: Proiectul nu este mort

Data publicării:
harta southstream

Cele mai mari pierderi, două miliarde de euro, le va avea consorţiul italian ENI, pentru că o subsidiară a firmei urma să contruiască gazoductul. Şi compania German Europipe va pierde un contract de 500 de milioane de euro. Alte două companii japoneze trec şi ele la pierderi peste 320 de milioane. Bulgaria, Serbia şi Ungaria fac şi ele calcule. Nu doar că trebuie să găsească alte surse de gaz, dar vecinii de peste Dunăre pierd investiţii importante, care le-ar fi revigorat economia, şi 2.500 de locuri de muncă.

Pe baza documentelor actuale, South Stream ne-ar fi adus 600 de milioane de euro pe an”, spune Rumen Ovcearov, fost ministru bulgar al Energiei.

Unii economişti cred că anunţul lui Vladimri Putin este doar o tactică a Rusiei, care vrea să sperie Bulgaria şi să o convingă să facă lobby pentru ca Uniunea Europeană să închidă ochii la monopolul cerut de Gazprom. De aceea, experţii cred că proiectul South Stream nu este mort.

Cred că aceasta s-ar putea să nu fie decizia finală. Şi este interesant faptul că Gazprom nu a transmis un comunicat până acum. Se fac multe mişcări politice în astfel de situaţii. Nu e ceva neobişnuit”, a explicat Christian Egenhofer, expert la Centrul European pentru Studii Politice.

Președintele bulgar a cerut deja Uniunii Europene și Rusiei să ajungă la un acord pentru realizarea gazoductului South Stream.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri