Ministru iordanian: Sperăm să fie rezolvate situaţiile din Siria şi Irak, pentru care sunt deja mari proiecte de reconstrucţie

Data publicării:
ministru iordanian

"Sperăm să fie rezolvate situaţiile din Siria şi Irak, pentru care sunt deja mari proiecte de reconstrucţie, iar Iordania va fi centrul de unde pot porni. Acest lucru ajută şi România, una dintre puţinele ţări în relaţii vechi cu noi", spune ministrul iordanian pentru afaceri politice şi parlamentare, Musa Maaytah, într-un interviu acordat Digi24.

Cristina Cileacu: Stăm de vorbă cu ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, din Iordania, dar discutăm în limba română.
Musa Maaytah: Vă mulţumesc foarte mult şi mă bucur că putem să vorbim în limba română. Eu am făcut facultate în România şi este o ocazie să vorbesc cu dvs. în limba română.

România are parte de tot mai multă atenţie din partea liderilor lumii, care văd aici un potenţial de care noi îl folosim prea puţin. Dacă recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nominaliza Sibiul pentru organizarea unui summit despre viitorul Uniunii Europene post Brexit, statele din Orientul Mijlociu au la rândul lor planuri care ne includ. În cultura arabă se spune că dacă eşti ajutat o dată de cineva, acela îţi devine prieten pe viaţă. Cam aşa se vede România de la Amman, din capitala Iordaniei. Iar în baza acestei tradiţii, haşemiţii vor să dezvolte legăturile dintre ţările noastre şi au propuneri concrete.

Cristina Cileacu: Reprezentaţi guvernul iordanian şi sunteţi în România pentru că aţi avut întâlniri cu oficialii noştri, ce anume aţi discutat şi ce anume aţi agreat la aceste întâlniri?

Musa Maaytah: S-a discutat în primul rând despre cum putem să creăm o relaţie mult mai bună în mai multe domenii, economice, sociale, politice, dar mai ales economice, în relaţiile comerciale. România, după cum ştiţi este una dintre puţinele ţări cu, care avem relaţii vechi, din 1975. Acum doi ani am sărbătorit 50 de ani în senatul Iordaniei. Este o relaţie veche. Mii de studenţi au fost aici, noi avem între 12 şi 15 mii de absolvenţi care ocupă locuri foarte importante în sectorul privat sau în cel public. Au fost mulţi miniştri, nu sunt doar eu. Eu am fost din 2009, cred că primul ministru absolvent în România, după aceea au fost încă doi, trei care au absolvit în România şi asta este important. Sunt multe de făcut, Iordania este singura ţară care este o oază în zonă, deocamdată. Este un punct de stabilitate care poate să fie folosit să devină un punct de referinţă pentru celelalte ţări în care sunt probleme. Apoi, vorbim despre relaţiile internaţionale cu rezolvarea problemelor din regiune. Cred că am ajuns la multă înţelegere din punctul acesta de vedere. Sperăm să continuăm aceste relaţii în viitor şi să adâncim mai mult mai ales relaţiile sociale, care între Iordania şi România sunt foarte dezvoltate.

Cristina Cileacu: Ştim despre Iordania că este o ţară cu o economie destul de slabă, cu o rată a şomajului ridicată, care a fost afectată şi de războiul din Siria. Ce fel de afaceri o să facă ţara dvs. cu România?

Musa Maaytah: Sunt multe. Avem în vedere agronomia, carne. În Iordania se fac fructe şi legume pe timp de iarnă. În România sunt multe proiecte unde lucrează specialişti cu experienţă, mai ales în domeniul petrolier, dar şi altele. Turismul se poate dezvolta foarte mult. În Iordania sunt multe lucruri de văzut, ştiţi despre Petra, locuri vechi foarte interesante. Şi în România sunt locuri interesante, sunt multe familii care vor să vină la munte, la natura frumoasă din România şi sunt mai multe. Va fi în viitor programată o întâlnire între specialişti să discute. Eu sunt mai puţin cu partea economică, mai mult cu politica, dar sper să vină aici în vizită ministrul de investiţii din Iordania, să poată să discute clar şi la obiect aceste probleme în viitor.

Discuţiile între diplomaţi par, pentru cei care privesc din exterior, un fel de schimb de amabilităţi, fără prea multe rezultate concrete. Efectul imediat al acestor întâlniri diplomatice apare rar. Deşi oamenii şi-ar dori rezolvări rapide ale problemelor care îi afectează, este nevoie de timp, pentru a înţelege cât de mult contează peste ani o decizie bine luată.

Cristina Cileacu: Pentru că sunteţi politician, politica externă şi diplomaţia lucrează întotdeauna cu obiective la care se ajunge pe termen lung. Şi poate că acesta este şi unul dintre motivele pentru care publicul înţelege mai puţin cum se întâmplă politica externă şi cum funcţionează diplomaţia.

Musa Maaytah: Asta este adevărat.

Cristina Cileacu: Cum puteţi convinge publicul din România că întâlnirile pe care le-aţi avut aici cu oficialii români vor funcţiona şi în interesul lui?

Musa Maaytah: Eu cred că până la urmă este simplu: numai dacă vede rezultatele care îl vor influenţa. Altfel pot să vorbesc mult şi nu ajută, până nu vede exact ce beneficii are românul sau iordanianul, fiecare la el în ţară. Asta este pe scurt.

Cristina Cileacu: Da, dar acest lucru va dura, asta încercam să spun.

Musa Maaytah: Aşa este, şi în politică şi în economie, aţi menţionat faptul că Iordania trăieşte acum într-o situaţie foarte grea, economic. Uşile pentru comerţul iordanian erau Irak şi Siria şi acum sunt închise. Avem probleme şi în Palestina israeliană, acum avem probleme şi în sud şi astfel, Iordania o duce foarte greu din acest punct de vedere. Şi probabil trebuie să găsim metode să deschidem şi mai ales, sperăm să se deschidă legătura dintre Amman şi Bagdad, care era închisă din cauza problemelor de securitate, terorism, Daesh, dar de luna viitoare se poate deschide. Sperăm să fie rezolvată situaţia din Siria şi sunt deja mari proiecte pentru reconstruirea acestor ţări, iar Iordania va fi centrul de unde pot porni toate acestea. Iar asta ajută România şi ajută Iordania.

Cristina Cileacu: Războiul din Siria încă nu este încheiat.

Musa Maaytah: Nu este încheiat, ăsta este adevărul şi luptă şi Iordania şi majestatea sa regele Abdullah al-II-lea, de la început şi până acum am susţinut că soluţia nu poate să fie decât politică şi s-a demonstrat această gândire, pentru că până acum nu s-a rezolvat. Numai prin soluţii politice şi prin cooperarea nu doar a ţărilor din regiune, ci şi cele din lume, împotriva acestor grupuri extremiste, care ne afectează nu doar pe noi, ci şi ţările europene, pe toată lumea şi trebuie luptat împreună împotriva lor. Fără efortul unit nu poate fi rezolvată. Este o chestiune esenţială pentru regiune, pentru lume. Sperăm acum, Iordania a semnat cu Rusia şi cu americanii, un armistiţiu de încetarea focului, care a rezistat cel mai mult până acum, în sudul Siriei, în nordul Iordaniei. Şi sperăm să fie acesta un exemplu, un model pentru toate celelalte ţări.

Iran rămâne un vecin cu o influenţă pe care multe state din Orientul Mijlociu o consideră periculoasă. Chiar dacă nu are graniţă comună cu această ţară, prezenţa în Siria şi Irak, vecinii direcţi ai Iordaniei, a miliţiilor şiite susţinute de iranieni nu este privită cu ochi buni de puterea politică de la Amman. Acesta este un motiv în plus pentru ca regele Abdullah al II-lea să fie foarte implicat în rezolvarea diplomatică a celor două conflicte armate din zonă.

Cristina Cileacu: Este această reuşită la care a contribuit şi regele Abdullah al II-lea şi o metodă de a ţine Iranul mai departe?

Musa Maaytah: Oricum noi, Iordania, pentru interese vrea să ţină la distanţă orice pericol, din orice parte şi este important pentru noi să avem o graniţă care să fie sigură şi de aceea a fost această înţelegere cu americanii şi ruşii din toate punctele de vedere, să nu ne trezim cu pericole la graniţă. Oricum, şi cu Iran, pentru că Iran este o ţară din zonă şi trebuie până la urmă să rezolvăm problema tot politic, nu prin forţă. Toate ţările din regiune trebuie să stea să discute să rezolvăm problemele prin dialog, altfel nu câştigă nimeni, toată lumea va pierde.

În vara aceasta, un soldat de la ambasada Israel din Amman a omorât doi cetăţeni iordanieini, în împrejurări încă neclare. În urma evenimentului, personalul israelian din ambasadă a fost retras imediat din Iordania. Soldatul pe care iodanienii îl consideră un ucigaş, a fost numit erou de premierul Benjamin Netanyahu. Conducerea politică de la Ierusalim refuză să îl predea justiţiei pentru lămurirea situaţiei, pe cel acuzat de omor. Toate acestea adaugă tensiune unei realităţi deja încordate.

Cristina Cileacu: Aveţi mai nou probleme, de fapt un set nou de probleme cu un vecin vechi, mă refer aici la Israel. Ambasada israeliană din Amman este goală în acest moment pentru că a fost un scandal care s-a terminat cu uciderea a doi cetăţeni iordanieni, dar Iordania şi Israel au colaborat şi ar trebui să colaboreze foarte bine în domeniul securităţii, pentru că este importantă în regiune, aşa cum aţi menţionat şi până acum. Cum se va lucra dacă nu sunt relaţii diplomatice?

Musa Maaytah: Relaţiile nu s-au rupt, să fim clari de la început, dar oricum noi respectăm legile internaţionale şi tratatul de la Viena şi altele. Ceea ce a cerut Iordania, nu mai intru în procedura politică pe care a avut-o guvernul israelian, dar legal trebuie, noi cerem ca acest ucigaş, care numai aşa poate fi numit, să se subordoneze legii, ori în Iordania, ori în Israel şi până când nu vedem asta, şi asta este declaraţia oficială a guvernului iordanian, până nu vedem că acest lucru se aplică, atunci situaţia rămâne ca până acum. Asta nu înseamnă întreruperea relaţiilor, în niciun caz, ambasadorul Iordaniei în Israel a rămas la post.

Cea mai veche problemă din Orientul Mijlociu, cea dintre Israel şi Palestina, afectează şi Iordania. În urma unui atact armat în vechea cetate a Ierusalimului de acum două luni, israelienii au instalat detectoare de metal ca să-i verifice pe musulmanii care merg să se roage la moscheea Al-Aqsa. Palestinienii s-au revoltat, iar protestele s-au transformat în lupte de stradă cu armata israeliană. Haşemiţii au intervenit şi aici pentru calmarea spiritelor.

Cristina Cileacu: Se discută acum, sunt zvonuri, să le numim aşa, despre ceea ce se numeşte o confederaţie palestiniano-iordaniană. Cât de posibilă este o astfel de soluţie?

Musa Maaytah: Aceste zvonuri sunt, nu de sute de ani, dar de zeci de ani. Politica iordaniană este clară. Noi vrem să se întâmple un singur lucru: statul palestinian, pe lângă statul israelian. Şi după aceea poporul palestinian hotărăşte ce vrea. Dar acum nu se discută nicio legătură în afară de colaborarea care există până acum. Cum v-am spus, acest zvon este unul vechi, dar nu se bazează pe nicio realitate politică. Avem probleme cu moscheile, şi cu Al-Aqsa şi cu Al-Haram Al-Ibrahimi (n.r. din Hebron), iar acestea sunt probleme în care lumea internaţională trebuie să se implice să nu fie nicio acţiune unilaterală din orice parte. Ştii ce importantă este moscheea Al-Aqsa pentru lumea musulmană şi nu vrem să se transforme acest conflict, într-unul religios. Atunci devine orb şi nu poţi să găseşti nicio metodă de rezolvare a acestei probleme. După cum ştiţi, haşemiţii sunt responsabili de toate problemele sfinte, musulmane şi creştine din Ierusalim. A fost un conflict, s-a rezolvat, dar pericolul să se repete există în viitor şi cum v-am spus este cel mai periculos să fie transferat acest conflict într-unul religios. Trebuie să rămânem la nivel politic, cum este acum.

Cristina Cileacu: Regele Abdullah al II-lea a avut un mare rol în calmarea spiritelor în ceea ce priveşte situaţia de pe esplanada moscheilor, dar situaţia în sine a dus la o escaladare a retoricii antiisraeliene. Credeţi că această încingere a spiritelor va ajuta în vreun fel procesul de pace?

Musa Maaytah: Nu, deloc. Iordania a susţinut importanţa dialogului pentru rezolvarea tuturor problemelor. Şi nu vreau să repet ce am spus, legătura cu moscheea sau locurile sfinte sau religioase din Ierusalim, dar Iordania crede că problema palestiniană rămâne, chiar dacă acum a fost înlăturată puţin din cauza problemelor din Siria, dar rămâne prima problemă care trebuie rezolvată în Orientul Mijlociu.

Cristina Cileacu: Puteţi să explicaţi, vă rog, pentru publicul din România, de este atât de importantă rezolvarea problemei palestiniano-israeliene pentru întreg Orientul Mijlociu?

Musa Maaytah: Întâi vreau să spun că este un conflict care se desfăşoară de 60 de ani. Este cel mai vechi conflict şi toate soluţiile, şi cele internaţionale care au recunoscut dreptul palestinienilor de autodeterminare şi existenţa unui stat palestinian, pe lângă statul israelian, care nu s-a aplicat până acum. Iar acest lucru crează ură. Sentimentul de nedreptate poate creşte mult. Regele Abdullah al II-lea a spus o dată la ONU, toate drumurile duc la Ierusalim. Şi când vorbim despre terorism şi extremism, motivaţia este foarte mare pentru a dezvolta şi mai mult ideologia extremistă care nu poate fi rezolvată doar militar, este vorba şi de idei. Fără rezolvarea acestei probleme, toată zona va rămâne întotdeauna în flăcări. S-a demonstrat după 60 de ani că s-au încercat multe, mai puţin un singur lucru: să fie pace adevărată, să se creeze statul palestinian. Un singur lucru. Şi pentru că am încercat tot, mai puţin acest lucru, până acum şi ceea ce se întâmplă în Siria şi Irak are şi motivaţii care pleacă din această problemă.

Organizaţia Frăţia Musulmană, care are reputaţia de susţinător al terorismului, este prezentă şi în viaţa politică din Iordania. Islamiştii au avut recent un succes neaşteptat în alegerile locale.

Cristina Cileacu: Aţi avut recent alegeri locale în Iordania şi partidul islamiştilor, care este considerat o aripă a Frăţiei Musulmane a câştigat destul de mult, sau nesperat, mai mult.

Musa Maaytah: Nu, în comparaţie cu anii trecuţi a câştigat mai puţin, au câştigat 3 primării din 100, adică 3%, mai puţin de 10%. Am avut alegeri pentru municipalitate şi pentru prima dată consiliul de judeţe. Dar este important acest lucru, pentru că Iordania este singura ţară din regiune care organizează alegeri, unde diferenţele se rezolvă prin dialog şi într-un mod paşnic şi nu prin sânge, cu arme, cum se întâmplă în toată zona. Suntem printre puţinele ţări unde, cum ştii, Frăţia Musulmană, mişcarea islamistă este legală, nu au fost interzişi şi pot participa la alegeri şi poporul hotărăşte. Probabil în alegerile acestea au avut, după părerea mea, pot să zic că ştiu exact pentru ultimii 25 de ani, au avut cele mai mici rezultate.

Cristina Cileacu: Procente mai reduse. Presa din ţara dvs. v-ar contrazice, pentru că de acolo am eu informaţiile, spuneau că ar fi câştigat mai mult. Cum se raportează populaţia din Iordania la ceea ce înseamnă radicalism, pentru că şi din ţara dvs. au plecat luptători care s-au alăturat grupărilor jihadiste din Siria şi Irak.

Musa Maaytah: Cum am spus, nu putem să fim departe sau să punem ziduri între noi şi ce se întâmplă în regiune. Cum v-am spus, rămâne problema palestiniană şi sentimentul de nedreptate rămâne primul motiv, mai ales pentru tinerii care pot fi convinşi de ideologia extremistă, cu visuri despre un stat unde se vor rezolva toate problemele. Chiar nu este aşa, dar majoritatea celor care au participat sunt tineri studenţi şi asta este periculos. Noi avem o strategie foarte clară adoptată de guvern, împotriva ideologiilor extremiste, care începe de la şcoli, de la tineret, de la ministerul meu, care este unul de relaţii politice şi parlamentare. Şi nu este uşor când trăieşti în această zonă. Partea bună este că nu sunt un procent mare, dar trebuie să fim atenţi. Şi asta nu doar în Iordania, ci în toată lumea arabă. Şi cum v-am spus, fără rezolvarea problemei esenţiale, nu se poate. Au fost studii care au spus: sărăcie şi înlăturare. Dar când iei de exemplu cine sunt cei care au participat (n.r. la lupte jihadiste), sunt tineri din familii înstărite, studenţi, au situaţie materială foarte bună şi pierd totul şi merg să moară până la urmă, pentru că majoritatea au murit acolo, cei pe care îi ştiam din Iordania. Am început această strategie şi după doi ani vedem deja rezultate bune şi trebuie şi comunitatea internaţională să ajute în aceste chestiuni, altfel toată zona devine periculoasă, dacă nu rezolvăm aceste probleme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri