Ministru: Până la 5.000 de combatanţi ISIS s-ar putea întoarce în Europa

Data publicării:
isis terorist

Serviciile europene de informaţii avertizează că un “val” de 3.000, până la 5.000 de combatanţi ai organizaţiei teroriste Statul Islamic s-ar putea întoarce în Europa, din cauza înfrângerilor suferite de ISIS în Orientul Mijlociu, a anunţat duminică ministrul belgian.de Interne Jan Jambon, cotat de La Libre Belgique.

isis terorist

“Se vede că Statul Islamic este sub presiune din cauza atacurilor de la Rakka şi Mosul. Fie combatanţii belgieni rămân acolo pentru a ajuta la apărarea Statului Islamic. Cealaltă ipoteză este că Statul Islamic îşi trimită înapoi pe aceşti combatanţi. Şi nu numai pe cei 200 de belgieni din zonă, ci pe cei 3.000 până la 5.000 de europeni care se află acolo”, a spus Jambon.

“Toate serviciile de informaţii sunt în curs de a urmări acest lucru şi fac schimb de informaţii pe acest subiect. Dacă acest val va veni, va trebui să fim pregătiţi”, a adăugat el.

În Belgia, 117 presupuşi combatanţi s-au întors din zonele de conflict, potrivit oficialului. Jumătate sunt în închisoare, ceilalţi sunt sub supraveghere.

“Există şi câteva zeci de persoane care au încercat să meargă în Siria, şi ele sunt sub supraveghere”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui, Belgia este totuşi mai sigură decât înainte de atentatele de la Paris, de anul trecut, datorită măsurile luate de Guvern. “Există o cultură mult mai mare a securităţii, în special din partea populaţiei care urmăreşte directivele serviciilor de securitate”, consideră Jambon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri