Sari la conținut

Ministrul francez de Interne merge în SUA să „sensibilizeze” operatorii de internet în privința terorismului

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazaneuve ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Trebuie să mergem mai departe, și mai precis a merge mai departe în sensibilizarea marilor operatori de Internet”, a declarat Bernard Cazaneuve la France Inter.

Premierul Manuel Valls a anunțat marți în Adunarea Națională că i-a cerut ministrului de Interne ca în opt zile să facă propuneri în ceea ce privește controlul Internetului, dar și a „rețelelor sociale, folosite mai mult ca niciodată pentru înrolare, comunicare și achiziționarea tehnicii ce permite comiterea actului terorist”.

O săptămână de la atentate

Ceea ce m-a impresionat, duminica trecută, la Paris, cu ocazia reuniunii miniștrilor de Interne - inclusiv cu oficialii americani, care întotdeauna au avut o poziție destul de deschisă în privința acestui subiect – a fost voința lor de a face în așa fel încât să fim în contact strâns cu Twitter, Google și alți operatori, Facebook, pentru a le spune: atenție, există o problemă specifică, trebuie să vă mobilizați împreună cu noi”, a subliniat Bernard Cazeneuve. „E muncă de lămurire de dus. Mă voi duce în curând în Statele Unite pentru a mă întâlni cu omologii mei, dar și pentru a mă vedea cu acești mari operatori de Internet, pentru a-i sensibiliza”, a spus ministrul.

Alături de închisori, experții indică adesea site-urile Internet extremiste ca locuri ce permit radicalizarea islamistă.

Parlamentul francez a adoptat în noiembrie o lege antiteroristă care prevede blocarea administrativă a site-urilor ce fac apologia terorismului. Din 1986, în Franța au fost votate nu mai puțin de 14 legi în domeniul luptei antiterorism, notează presa franceză.