Ministrul palestinian al Sănătății: 25 de civili au murit în urma celor 160 de raiduri aeriene ale Israelului

Data publicării:
pale

A fost o noapte plină de tensiune în Israel şi Fâşia Gaza. Cerul de deasupra oraşului Tel Aviv a fost brăzdat de rachetele lansate de militanţii Hamas, dar şi de cele de interceptare ale sistemului israelian antirachetă Iron Dome.

Atacurile vin după ce aviaţia israeliană a lansat o adevărată ofensivă aeriană asupra Fâşiei Gaza. Oficialii de la Ierusalim spun că un important lider Hamas a fost omorât în urma atacurilor.

În marile oraşe israeliene, sirenele au răsunat aproape neîncetat de la escaladarea tensiunilor cu teritoriile palestiniene.

„Mergem înăuntru. A fost dată alarma. Să mergem înăuntru. Tuturor clienţilor din acest restaurant li s-a spus să se adăpostească. Declanşarea alarmei înseamnă că e posibil ca o rachetă să fi fost lansată din Gaza, iar toată lumea are numai câteva secunde pentru a intra în adăpost”, relata corespondentul BBC.

„Ne e foarte frică. Stăm tot timpul aici şi nu avem unde fugi”, a spus o localnică.

Oficialii israelieni spun că lupta a început să se dea nu numai în aer, ci şi la sol. Ei au făcut publice o serie de imagini care arată un comando de luptători palestinieni care au debarcat pe teritoriul israelian.

Odată cu intensificarea conflictului, armata israeliană a anunţat că este pregătită pentru o posibilă intervenţie terestră împotriva mişcării Hamas şi a ordonat mobilizarea a zeci de mii de rezervişti.

„Israelul nu va tolera lansarea de rachete asupra oraşelor noastre. De aceea, am ne-am extins operaţiunile împotriva Hamas şi asupra celorlalte organizaţii teroriste din Fâşia Gaza”, a declarat Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.

De cealaltă parte, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut comunităţii internaţionale să intervină pentru a opri escaladarea conflictului.

„Ce se întâmplă în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est nu este un război între două armate. Poporul palestinian este neînarmat, sunt oameni care trăiesc sub ocupație. Este timpul pentru comunitatea internațională, în special pentru Cvartet și Consiliul de Securitate, să își asume responsabilitatea de a garanta protecția internațională pentru poporul nostru”, a declarat Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Ca urmare a situaţiei din Gaza, Liga Arabă a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU, în vreme ce responsabilii Grupării Hamas au anunţat că toţi israelienii au devenit ţinte legitime ale militanţilor palestinieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri