Mircea Geoană: În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior

Data actualizării: Data publicării:
mircea geoana nato
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Facebook.com

Numărul 2 în NATO, Mircea Geoană, a vorbit la Digi24 vorbeşte despre Rusia, carre recurge la „o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior” și despre cum se pregătește alianța nord-atlantică să răspundă acestei provocări. Un alt factor important luat în considerare este China, care „uneori abuzează” de avansul tehnologic pe care l-a obținut, mai spune Geoană. Adjunctul secretarului general al NATO a vorbit și despre modul în care pandemia de coronavirus afectează securitatea globală.

„Această pandemie a amplificat și a adus la altă dimensiune provocări de securitate care existau și înainte. Sunt mai multe categorii de riscuri de securitate, cele care nu pot fi atribuite unei țări, unei organizații, unor cetățeni, cum este cazul schimbărilor climatice sau al pandemiei. Sunt lucruri care au o dimensiune globală și un impact global. Sunt și alte dimensiuni care ne afectează securitatea, care aparțin acțiunilor deliberate ale statelor, ale organizațiilor și actorilor non statali, cum sunt chestiuni legate de dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri hibride”, a spus Geoană la Digi24.

„Asistăm la o modificare substanțială a însuși conceptului de securitate, care păstrează elementele tradiționale, militare, apărare, descurajare, dar tot mai mult asistăm la o diversificare către zona de reziliență. Este o dimensiune nouă. Acest complex de factori tradiționali și netradiționali, amplificat de această accelerare tehnologică fără precedent, duc la un conglomerat de elemente care se întrepătrund și care se influențează reciproc, care produc efecte de securitate, efecte economice, efecte de societate, efecte în viața noastră ca oameni.

De aceea credem că obligația noastră, de mare alianță de succes în istoria umanității, e să continuăm să ne adaptăm, să continuăm să fim relevanți. Și aceasta am făcut în aceste două zile la NATO, pentru cea mai ambițioasă transformare din istoria Alianței”, a adăugat el.

„NATO este obligată să fie pregătită atunci când asistăm acțiuni agresive ale Federației Ruse”

Este evident că în acest moment asistăm în Rusia – și spun asta cu preocupare și cu un sentiment de responsabilitate – asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. Nu este un lucru pe care noi îl dorim. Dorim să avem în continuare un dialog cu Federația Rusă, acolo unde se poate, dar acolo unde Rusia decide să devină, pe multe fronturi, mult mai agresivă în plan extern, inclusiv în domeniul militar tradițional – sisteme noi de armamente, militarizarea Crimeei - asistăm la acest război extrem de intens pe zona hibridă – atacuri cibernetice, atacuri împotriva sistemelor noastre democratice – este un arsenal de instrumente.

De aceea, NATO este obligată – și asta face – să fim capabili, să fim pregătiți atunci când asistăm la astfel de acțiuni agresive ale Federației Ruse, să ne protejăm interesele, cetățenii și teritoriile. Este o problemă pe care o vom trata în continuare foarte serios, iar pentru aliații de la Marea Neagră, inclusiv în cazul României, vom continua să fim vigilenți, activi. Vreau să-i asigur pe români că suntem perfect pregătiți să apărăm interesele și securitatea tuturor cetățenilor din regiunea Mării Negre.

Asistăm la o situație în care Federația Rusă încearcă să ne creeze dificultăți. Avantajul Alianței atlantice e că suntem 30 de națiuni, că suntem un gigant economic – țările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global -, că suntem o forță militară redutabilă și fără egal. Suntem întotdeauna capabili să ne adaptăm și la riscuri de natură ceva mai insidioasă, mai perfidă, undeva sub nivelul Articolului 5 de apărare și securitate mutuală între toți aliații.

Chin „uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-a căpătat”

Pentru prima dată – și mă refer și la ascensiunea Chinei, care este un alt factor global extrem de semnificativ, asistăm la un potențial risc ca acest avantaj tehnologic pe care Occidentul l-a avut și îl are în continuare să fie erodat. Aici, Federația Rusă joacă poate mai puțin, în sensul că sunt relativ avansați în zona pur militară tradițională. China, care are o forță economică mult mai mare, vine cu elemente legate de tehnologie, de inteligență artificială, de chestiuni legate de modul în care folosesc și uneori abuzează de avansul tehnologic pe care l-au căpătat, inclusiv din punct de vedere militar.

De aceea, suntem obligați să lucrăm împreună. Nu căutăm adversari, nu avem niciun fel de intenție sau logică de Război rece. Când va fi să ne apărăm interesele o vom face împreună, când va fi să angajăm selectiv, acolo unde doresc și Federația Rusă sau China, va trebui să găsim și punți de comunicare, dar în esență, problema este că în acest moment avem nevoie cu toții să fim împreună, avem nevoie de o relație și mai aprofundată între NATO și Uniunea Europeană.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri