Revoluția împotriva tocurilor înalte a fost învinsă. Ministru japonez: Sunt obligatorii la serviciu

Data actualizării: Data publicării:
incaltari pantofi
FOTO: Shutterstock

Ministrul Muncii şi Sănătăţii din Japonia a apărat prevederea care permite angajatorilor să le ceară angajatelor să poarte pantofi cu toc la serviciu, argumentând că „este necesar şi adecvat”. Declaraţia vine după ce o petiţie a fost lansată împotriva acestei practici, relatează The Guardian.

Declaraţia vine de la Takumi Nemoto, care a fost rugat să comenteze în legătură cu petiţia lansată de un grup de femei care vor ca guvernul să interzică angajatorilor să le mai forţeze pe angajatele lor sau pe viitoarele angajate să poarte pantofi cu toc.

„Este acceptat social ca ceva ce se regăseşte în arealul necesităţii ocupaţionale şi ţinutei adecvate la locul de muncă”, a declarat Nemoto unui comitet legislativ miercuri.

Petiţia a fost trimisă Ministerului Muncii din Japonia marţi. Campania a fost denumită #KuToo, un joc de cuvinte între „kutsu” şi „kutsuu”, cuvinte care în limba japoneză înseamnă „pantofi” şi „durere”, dar şi ca referinţă la mişcarea globală #MeToo, mişcare împotriva abuzurilor sexuale.

Mişcarea #KuToo a fost lansată de Yumi Ishikawa, actriţă şi scriitoare, şi a câştigat rapid un număr mare de susţinători online. Susţinătorii campaniei spun că purtarea pantofilor cu toc este o condiţie esenţială pentru a te angaja sau a lucra în companii japoneze. Unii dintre aceştia merg până la a cere o relaxare a codurilor vestimentare în general în Japonia, unde costumele business pentru bărbaţi sunt un element cvasi-universal.

În 2015, director festivalului de film de la Cannes şi-a cerut scuze după o decizie controversată de a nu permite femeilor accesul pe covorul roşu dacă nu purtau pantofi cu toc. Codul vestimentar a fost, însă, păstrat, iar cunoscută actriţă americană Julia Roberts a venit în picioarele goale în următorul an ca formă de protest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri