Moartea lui Fidel Castro | Reacțiile liderilor străini

Data publicării:
fidel castro si vladimir putin GettyImages-1319075

Moartea lui Fidel Castro aduce mai aproape sfârşitul unei ere de oameni politici care au marcat secolul trecut. În egală măsură adulat şi demonizat, fostul lider cubanez a fost exemplu pentru o generaţie întreagă de oameni de stat din America Latină şi totodată inamic pentru liderii occidentali. Dar astăzi şi unii, şi ceilalţi îi recunosc locul în istorie.

fidel castro si vladimir putin GettyImages-1319075

FOTO: Gulliver/GettyImages

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, şi un fidel al regimului cubanez, a fost printre primii care s-au lansat într-un lung elogiu.„Fidel a rezistat şi şi-a consolidat ţara în timpul celui mai dur embargo american, în ciuda presiunii colosale şi a reuşit să îşi îndrume ţara spre o dezvoltare independentă", a spus Mihail Gorbaciov.

Urmaşul lui la Kremlin a subliniat şi el aura legendară a lui Fidel Castro. „Acest om de stat este considerat, pe bună dreptate, un simbol al istoriei moderne a lumii. Fidel Castro a fost un prieten sincer şi de nădejde al Rusiei”, crede Vladimir Putin.

Prieten mult mai apropiat regimului de la Havana, preşedintele Venezuelei a telefonat în Cuba ca să transmite condoleanţe.

Am vorbit cu Raul (Castro n.red.) şi i-am transmis cele mai sincere condoleanţe. Este o grea lovitură pentru toţi revoluţionarii, toţi revoluţionarii din lume. Toate gândurile noastre se îndreaptă spre generosul popor cubanez, curajosul şi viteazul popor cubanez”, a spus Nicolas Maduro.

Preşedintele Franţei a fost primul lider european care a avut ceva de spus după moartea lui Fidel Castro. Şi-a ales însă cuvintele cu mare grijă dată fiind controversata moştenire politică a revoluţionarului cubanez.

„Fidel Castro a fost un uriaş personaj al secolului trecut. (...) Da, a adus şi multe dezamăgiri, dar şi-a dorit, întotdeauna, cu mândrie, să apere poporul cubanez de toate presiunile externe”, a declarat Francois Hollande.

La rândul său, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a vorbit despre „profilul istoric” al lui Castro și a subliniat ceea ce a însemnat pentru Cuba, precum și „marea influență” pe care a avut-o în regiune.

Un mesaj de condoleanţe a venit şi din partea autorităţilor de la Beijing. „Poporul chinez a pierdut un aliat bun şi loial. Dar Castro va trăi veşnic”, a transmis preşedintele chinez într-un mesaj citit în deschiderea celui mai important jurnal al zilei de la televiziunea de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri