Moartea ultimului rinocer alb nordic din lume. Sudan a fost eutanasiat de îngrijitorii săi

Data publicării:
rinocer
Foto: Shutterstock

Sudan, ultimul exemplar masculin de rinocer alb nordic din lume a fost eutanasiat, în Kenya, după ce animalul s-a îmbolnăvit și nu se mai putea ridica de la pământ. Astfel, în lume au mai rămas doar două exemplare ale acestei subspecii, ambele femele.

rinocer
Foto: Shutterstock

Sudan a murit într-un parc natural din Africa, la 45 de ani. Mamiferul suferea de o boală degenerativă, iar starea de sănătate se deteriorase în ultima perioadă. Mușchii și oasele sale se deterioraseră până la punctul în care animalul nu se mai putea ridica de jos, iar rănile extinse pe o suprafață mare a pielii îi cauzau dureri și disconfort.

Rinocerul Sudan a făcut parte dintr-o amplă campanie de salvare a subspeciei. Însă toate încercările de a-l face pe mamifer să se reproducă natural au eșuat. Anul trecut, îngrijitorii i-au creat chiar și un profil pe aplicația de dating Tinder, pentru a strânge banii necesari unui tratament de fertilizare costisitor, de 9 milioane de dolari.

Singura soluţie pentru obţinerea de noi exemplare acum este fertilizarea in vitro, operaţiune care poate costa până la zece milioane de dolari. Subspecia rinocerului alb nordic a fost declarată dispărută în 2008, din cauza braconajului. În ultimii săi ani de viaţă, Sudan a fost păzit non-stop de soldaţi înarmaţi, de teama vânătorilor ilegali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri