Modele pentru o posibilă intervenție militară internațională în Siria

Data publicării:
avion F-16 1-1

Irak 1991. Coaliție internațională condusă de SUA, cu respectarea legii internaționale. Mandat explicit din partea Consiliului de Securitate al ONU pentru scoaterea forțelor irakiene din Kuwait.

Balcani, anii 90. Arme americane furnizate rezistenței anti-sârbe din Croația și Bosnia nerespectându-se embargoul mandatat de ONU. Ulterior, o campanie aeriană condusă de SUA împotriva paramilitarilor sârbi. În 1999, în atacurile aeriene NATO - peste 38.000 - forțele americane au avut un rol esențial. 

Somalia 1992-1993. Consiliul de Securitate al ONU a autorizat formarea uni forțe internaționale cu scopul facilitării asistenței umanitare. Treptat, implicarea militară americani fără vreun obiectiv clar a culminat în dezastrul Black Hawk Down din 1993. Trupele americane s-au retras.

Libia, 2011. Franța și Marea Britanie au căutat autorizația Consiliului de Securitate pentru operațiune umanitară în Benghazi în 2011. Rusia și China s-au abținut, nu au făcut uz de dreptul de veto. Ofensiva aeriană a continuat până la căderea regimului Gaddafi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri