Moscova: După atentatele de la Paris, e inacceptabil să pui drept condiție plecarea lui Bashar al-Assad de la putere

Data publicării:
lavrov - kremlin.ru

FOTO: kremlin.ru

„Sper că va exista o schimbare de poziție din partea celorlalți parteneri ai noștri occidentali așa cum a existat, din păcate cu prețul unor teribile acte teroriste, la colegii noștri occidentali”, a declarat Lavrov, referindu-se la Franța.

Va trebui să lăsăm deoparte ideea că adevărata luptă împotriva Statului Islamic și a acoliților săi poate avea loc într-un moment în care destinul lui Bashar al-Assad va fi fost decis, a spus șeful diplomației ruse într-o conferință de presă susținută alături de omologul său libanez. Este inacceptabil să pui condiții prealabile unei uniuni împotriva terorismului, a adăugat Lavrov.

După atentatele din Franța, Statele Unite și Rusia au început să-și apropie pozițiile în privința dosarului sirian și au decis, împreună cu partenerii G20, în Turcia, să-și consolideze cooperarea împotriva amenințării jihadiste.

Americanii continuă să susțină cu tărie, însă, plecarea lui Assad înainte de a accepta să formeze o largă coaliție împotriva terorismului.

Moscova și Washingtonul se situează pe poziții divergente în privința lui Bashar al-Assad încă de la începutul conflictului sirian. Președintele rus a declarat săptămâna trecută că nu simte că ar avea dreptul să-i ceară președintelui sirian să plece de la putere.

În schimb, președintele american Barack Obama a spus miercuri că strategia rusă în Siria ascunde o capcană, pentru că Moscova e în continuare interesată ca Assad să rămână la putere.

Pe de altă parte, ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a spus miercuri că o coordonare cu președintele sirian Bashar al-Assad este în prezent „cel mai mic rău” comparativ cu amenințarea teroristă din Europa. 

 „Cel mai mic rău este să ne punem de acord cu Bashar al-Assad pentru a putea ajunge la o încetare a focului ce ar permite ca refugiaților să le parvină ajutoare și mai ales pentru a putea ataca un inamic comun: Daech (Statul Islamic - n.r.)”, a declarat șeful diplomației spaniole la televiziunea publică TVE. 

„Trebuie să înlocuim dialectica Bashar DA sau Bashar NU cu cea a păcii sau războiului. Dacă vreți pace, va trebui să ne înțelegem, cel puțin pentru o perioadă, cu Assad”, a punctat Margallo. „Roosvelt s-a înțeles cu Stalin pentru a-i anihila pe naziști, pentru că la acel moment, acesta era cel mai mic rău”, a argumentat el. 

Președintele francez, Francois Hollande, va merge, marțea viitoare, la Washington, apoi, joia viitoare, la Moscova, pentru a-și coordona pozițiile cu partenerii săi de discuție în războiul împotriva Statului Islamic. 

Portavionul francez Charles-de-Gaulle - cu 26 de avioane de vânătoare la bord - a plecat, miercuri din Toulon, sud-estul Franței, îndreptându-se către estul Mediteranei, pentru a participa la atacurile asupra Statului Islamic. Portavionul va ajunge în zonă în câteva zile. Va staționa o lună în largul coastelor Siriei și Libanului, apoi va merge în Golful Persic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...