Moscova trimite 44 de avioane goale în Egipt ca să-i repatrieze pe turiștii ruși

Data publicării:
avion aeroflot rusia captura digi24 17 08 2015

În total, 30 de avioane ale companiilor aeriene ruse, fără pasageri, au fost trimise la Hurghada și 14 avioane la Sharm el-Sheih, cele două stațiuni balneare de la Marea Roșie. E vorba de curse regulate și de curse charter.

Potrivit companiei Rosaviatsia, în Egipt se află în prezent în jur de 78.000 de turiști ruși, în timp ce un oficial din domeniul turismului a declarat că numărul lor se apropie de 80.000.

Din motive de securitate, numai bagajele de mână vor fi admise la bordul aeronavelor, restul bagajelor urmând să fie transportate separat, cu avioane Iliușin-76 trimise de Ministerul rus al Situațiilor de Urgență.

Întoarcerea turiștilor se va face în funcție de programul lor de sejur în Egipt și de datele la care și-au cumpărat biletele de avion de întoarcere.

Ministerul rus al Muncii le-a cerut angajatorilor să nu-i sancționeze pe salariații aflați în vacanță în Egipt, care ar putea avea dificultăți în a-și relua lucrul la timp. Rușilor care și-au cumpărat vacanțe în Egipt li se propune destinații de înlocuire, în special în Turcia.

La o săptămână de la prăbușirea avionului rus în care și-au pierdut viața 224 de persoane, este privilegiată ipoteza unei bombe sau a unui proiectil care ar fi lovit aeronava companiei Metrojet.

Rusia, deși se arată prudentă în a îmbrățișa ipoteza unui atentat, a ordonat vineri suspendarea tuturor zborurilor civile către Egipt.

La rândul său,Londra a început deja de vineri repatrierea celor 20.000 de cetățeni britanici prezenți la Sharm el-Sheih.

Avion britanic, aproape să fie doborât de o rachetă

Atentat terorist este ipoteza care prinde tot mai mult contur în cazul avionului rusesc care s-a prăbuşit în Egipt săptămâna trecută. Cutia neagră a înregistrat zgomotul unei explozii puternice în timpul zborului, spun surse din interiorul anchetei. Britanicii au şi un argument în plus. O aeronavă care a trecut acum câteva luni prin aceeaşi zonă a fost la un pas să fie doborâtă de o rachetă.

Potrivit presei din regat, aeronava britanică, cu 189 de pasageri la bord, a fost la câteva secunde de dezastru. În timp ce survola peninsula Sinai, pilotul ar fi observat o rachetă care a trecut la doar 300 de metri de avion. Pasagerii aflaţi la bord nu ştiu nici acum că au scăpat ca prin miracol de o tragedie.

Ipoteza susţinută de Marea Britanie este întărită şi peste Ocean. Potrivit presei din Statele Unite, care citează oficiali sub protecţia anonimatului, serviciile americane ar fi interceptat convorbiri între liderii organizației Stat Islamic din Siria şi militanţi din Peninsula Sinai în care aceştia se felicitau pentru prăbuşirea aeronavei.

Cert este că, la puţin timp de la prăbuşire, o grupare afiliată Statului Islamic a anunţat pe Twitter că a doborât avionul.

Din datele adunate de serviciile americane, cel mai probabil scenariu este cel al unei bombe la bord. Potrivit presei, aceasta ar fi fost ascunsă în cală, printre bagaje.

În sprijinul acestei teorii vine o imagine surprinsă de unul dintre pasagerii aflaţi pe aeroportul Sharm el-Sheih - un agent de pază primeşte bani de la pasageri pentru a-i scuti de controlul de securitate.

„Ne-a dus direct la o poartă cu detector de metale. Direct prin aeroport. Am ocolit toate cozile. El a pus bagajul de mână pe banda rulantă, dincolo de scanner. Noi am fost controlaţi, dar bagajul meu n-a trecut pe la un scanner. Acum, dacă mă gândesc, a fost ciudat”, a declarat un pasager.

Rusia insistă că nu a fost vorba de un atentat terorist. Însă preşedintele Vladimir Putin a ordonat suspendarea tuturor zborurilor din Rusia spre Egipt şi a cerut repatrierea celor aproximativ 80 de mii de turişti ruşi care se află acum în Egipt.

„Se întâmplă rar astfel de lucruri. Credem că este vorba de destin. Credem în Dumnezeu, că ne va proteja. Ne place clima din Egipt, oamenii sunt foarte drăguţi, marea este foarte frumoasă”, spune o turistă din Rusia.

„Ne pare rău pentru că sunt cetăţeni de-ai noştri. Este rău şi pentru ţara voastră (Egipt, n.r.), ştii, pentru că oamenii se tem să mai vină aici. Dar eu am fost în Egipt de patru ori şi mă gândesc să revin. Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat un alt turist.

Nu la fel de liniştiţi sunt turiştii britanici. După ce autorităţile de la Londra au anunţat că vor să-i repatrieze cât mai rapid din Egipt pe toţi cei 20.000 de turişti, oamenii au dat buzna la aeroport. Speriaţi şi foarte tensionaţi după orele lungi de aşteptare, turiştii s-au răfuit cu ambasadorul britanic chiar pe aeroport: „Ni s-a spus că guvernul egiptean se ceartă cu premierul David Cameron şi din cauza asta nu le este permisă aterizarea avioanelor care vin să ne ia. Deci, care este problema? Te bâlbâi acum. Vrem să mergem acasă!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri