Sari la conținut

Mosul | Luptele au luat pauză două zile

Operaţiunea de recucerire a oraşului Mosul a luat o pauză de două zile. Armata irakiană, rebelii kurzi şi forţele coaliţiei internaţionale se vor regrupa, apoi vor relua lupta contra ISIS.

2.500 de bombe au fost folosite până acum împotriva teroriştilor Stat Islamic. Ca să încetinească ofensiva trupelor eliberatoare, jihadiştii nu s-au dat în lături de la nimic. Au plasat capcane şi au folosit civili pe post de scuturi umane, în localităţile din apropierea Mosulului.

Teroriştii au săpat zeci de tuneluri în Mosul şi în localităţile din apropiere, iar asta le permite să scape din încercuire fără să fie văzuţi. În plus, folosesc maşini-capcană împotriva soldaţilor irakieni. Civilii bănuiţi că susţin trupele eliberatoare sunt crunt pedepsiţi.

Alţii nu au fost la fel de norocoşi. Jihadiştii Stat Islamic au executat în această săptămână peste 250 de oameni în apropierea Mosulului. Experţii militari americani apreciază că în cele 12 zile de ofensivă au fost ucişi aproximativ 900 dintre cei peste 5.000 de jihadişti care apără Mosulul.