„Mr. Marlboro”, jihadistul veteran care a organizat atacul din Algeria

Data publicării:
marlboro-44447

Numele său este Moktar Belmoktar, un algerian care și-a pierdut un ochi pe când lupta în Afganistan, în adolescență, și care este de mult vizat de forțele franceze antiterorism, relatează CNN.Din cauza traficului cu țigări, și-a câștigat numele de „Mr. Marlboro”.

Acum conduce un grup numit Al-Mulathameen, asociat cu Al-Qaida din Magrebul islamic. În ultimii ani, și-a făcut aliați și a înființat celule în întreaga regiune.

Un purtător de cuvânt al grupării a spus că atacul - în urma căruia a fost răpit și un român - a fost în replică la implicarea Franței în intervenția din Mali, dar analiștii cred că operațiunea a fost prea sofisticată pentru a putea fi plănuită în doar câteva zile.

Născut în 1972, Belmoktar a crescut la marginea deșertului din sudul Algeriei. A călătorit în Afganistan în 1991, apoi a luptat acolo. A revenit în Algeria ca luptător călit și cu numele de „Belaouar” - cel cu un singur ochi - și s-a alăturat Grupului islamic armat în campania sa brutală împotriva regimului algerian și împotriva civililor care îl susțineau. Mai târziu a spus că s-a întâlnit cu Osama ben Laden în Sudan, la jumătatea anilor 1990.

În ultimii ani, Belmoktar a intrat în conflict cu mai mulți lideri ai terorismului regional. Surse libiene spun că el a stat câteva luni în Libia în 2011, explorând cooperarea cu grupările jihadiste locale și cumpărând arme.

Mai recent, centrul său de operațiuni s-a aflat în orașul Gao din nordul Mali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri