Mubarak, fostul dictator egiptean, va fi eliberat

Data actualizării: Data publicării:
German Chancellor Angela Merkel Meets Egyptian President Hosni Mubarak
Foto: Gulliver/ Getty Images

După ce a fost achitat în urmă cu 11 zile, justiția egipteană a decis ca fostul dictator egiptean Hosni Mubarak să fie eliberat.  Însă, Mubarak, în vârstă de 88 de ani, nu a părăsit încă spitalul Militar Maadi din sudul orașului Cairo, unde a fost ținut în ultimii șase ani, ceea ce îi face pe oameni să speculeze cu privire la starea lui de sănătate. 

German Chancellor Angela Merkel Meets Egyptian President Hosni Mubarak
Foto: Gulliver/ Getty Images

Avocatul Farid el-Deeb a declarat că parchetul a acceptat eliberarea, iar Mubarak ”va putea să se întoarcă acasă atunci când medicii vor spune că va putea fi externat”. El nu va putea, însă să plece în străinătate, potrivit avocatului său. Fostului preşedinte i s-a interzis să călătorească din cauza unei anchete a organismului egiptean cu privire la averi ilicite, care supraveghează averile acumulate fraudulos, relatează News.ro

În primă instanță, fostul președinte egiptean fusese condamnat, în iunie 2012, la închisoare pe viață pentru „complicitate" la omuciderea a 239 de manifestanți. Curtea de Casație a cerut apoi rejudecarea cazului în cadrul unui nou proces. 

În 2014, Mubarak a fost achitat. Au urmat noi apeluri, dar decizia Curții de Casației este definitivă și fostul lider, acum în vârstă de 88 de ani, va fi pus în libertate.

Instanța a respins solicitările avocaților victimelor de a lansa proceduri civile împotriva lui Hosni Mubarak, sub acuzația de asasinat. Prin urmare, victimele și rudele nu mai au nicio posibilitate de a face apel sau recurs, potrivit Reuters.

Încheierea dosarelor judiciare şi eliberarea viitoare a lui Mubarak, pun punct problemelor fostului şef de stat care a fost nevoit să plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimată în sânge.

„Ideea Primăverii Arabe a încetat să existe în Egipt. A discuta despre Mubarak şi despre simbolurile perioadei sale este (de-acum) acceptabil în presă şi pe stradă”, a declarat luni pentru AFP Mai Mogib, o profesoară de ştiinţe politice de la Universitatea Cairo.

După o perioadă democratică, de la jumătatea lui 2012 şi până la jumătatea lui 2013, în urma alegerii islamistului Mohamed Morsi ca preşedinte, ţara a recăzut în mâna militarilor, odată cu Abdel Fatah el-Sisi, care l-a îndepărtat de la putere pe primul preşedinte civil ales al ţării.

Opoziţia islamistă a fost laminzată, iar numeroşi lideri ai Primăverii Arabe au fost încarceraţi sau obligaţi să plece în exil. În ceea ce priveşte situaţia economică - dezastruoasă - a ţării, ea a devenit principala preocupare a egiptenilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri