Muncitori români, sclavi în Qatar. „De Crăciun am mâncat orez şi am băut apă”

Data publicării:
qatar crop

Octombrie 2013. Muncitorii români au fost recrutaţi de o firmă din Piatra Neamţ să plece la muncă în Qatar. Aici ar fi urmat să primească peste 1500 de dolari pe lună. În schimbul banilor, oamenii ar fi trebuit să muncească la ridicarea unuia dintre cele mai mari mall-uri din Emirate, aflat în capitala Doha, unde louiesc aproape 500.000 de persoane. 

Pe data de 10 octombrie, muncitorii, aduşi din mai multe judeţe din ţară au ajuns la Aeroportul Otopeni. Au semnat un precontract de muncă după care s-au urcat în avion cu destinaţia Qatar.

Mirajul unui câştig decent a durat puţin mai mult de o lună, povestesc muncitorii. La peste 50 de grade, oamenii au muncit zi de zi, dar nu şi-au primit salariul.

„Au tot amânat. Acum o lună trebuia să luăm banii normal, în 15 (decembrie). În 15 decembrie trebuia să luăm salariul de pe noiembrie si de pe octombrie”, povestește unul dintre muncitori.

Muncitorii au cerut să se întoarcă în România.

„Ca să plecăm trebuie să semnăm o cerere precum că nu avem pretenţii financiare, ca să ni se dea viza, contramarfă la viză”, a explicat un alt muncitor.

Neplătiţi, oamenii şi-au sunat familiile în România. Le-au cerut ajutorul, pentru că aveau nevoie de bani să se poartă întoarce în ţară. Din 75 de muncitori, 50 au reuşit să revină acasă. Cei rămaşi în Qatar spun că sunt forţaţi să renunţe la drepturile lor.

Ne credeţi că de Crăciun am mâncat orez şi am băut apă? De când suntem aici ni s-a adus de două ori de mâncare”, a mai spus bărbatul.

Vestea că românii sunt blocaţi în Doha, capitala Qararului a ajuns la urechile MAE la aproape două luni după ce oamenii nu au fost plătiţi. Un reprezentant al ambasadei a mers să stea de vorba cu muncitorii.

„Au vorbit băieţii cu domnul consul. A spus că ce, vreţi să vă dau eu bani? Nu avem nici mamă, nici tată aici”, a mai adăugat acesta.

Reprezentanţii firmei din Qatar spun că totul este o invenţie a românilor, iar banii vor fi plătiţi.

„Nu este adevărat. Urmează să ia banii acum, duminică sau luni”, a declarat reprezentantul firmei din Qatar.

Situaţia muncitorilor români nu este singulară. Organizaţiile internaţionale au atras atenția că mii de imigranţi care muncesc în Qatar sunt lipsiţi de drepturi elementare. Emiratul din Golful Persic are cea mai mare rată de muncitori veniţi din alte ţări - 88% din populaţia ţării, în condiţiile în care piaţa constucţiilor din emirat creşte rapid în aşteptarea Campionatului Mondial de fotbal din 2022.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri