Sari la conținut

NATO | Acuzații de terorism de la un deputat turc

Acuzaţii grave la adresa Alianţei Nord Atlantice din partea unui membru al Parlamentului de la Ankara. Deputatul partidului aflat la putere a spus că NATO este o organizaţie teroristă care ameninţă Turcia.

În acelaşi interviu, parlamentarul a mai spus şi că Alianţa Nord Atlantică a fost la originea loviturilor de stat din ţara sa încă din anii '60 şi a afirmat că poate fi pusă pe picior de egalitate cu ISIS şi PKK.

Întrebat într-un interviu cum i se pare percepţia puternică din Turcia că tentativa eşuată de lovitură de stat, din 15 iulie, a fost organizată de NATO şi Statele Unite, Şamil Tayyar a răspuns : “Turcia a fost vizată de puciuri de când a aderat la NATO. NATO a fost implicat întotdeauna în toate situaţiile murdare şi sângeroase care au avut loc în ţară. Puciul din 1960 a fost pus la punct de britanici, iar memorandului militar din 1971 a fost opera CIA, în timp de lovitura de stat din 1980 a fost pregătită de NATO. Potrivit planului NATO, care a trasat o foaie de drum, nu ar trebui să existe o Turcie cu (preşedintele Recep Tayyip – n.r.) Erdogan”.

“NATO, care încearcă să redeseneze regiunea cu toate organizaţiile teroriste, a devenit acum o ameninţare la adresa Turciei. NATO poate fi adăugată pe lista organizaţiilor teroriste (alături de – n.r.) ISIS (Statul Islamic – n.r.), PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan- n.r.) şi FETO (termenul folosit de Guvernul turc pentru a-i desemna pe susţinătorii clericului Fethullah Gulen – n.r.), pentru că a devenit o grupare teroristă”, a subliniat el citat de News.ro.

Tayyar consider că Ankara ar trebui să ia măsuri împotriva ameninţărilor reprezentate de NATO şi că una dintre aceste măsuri ar fi închiderea bazei aeriene de la Incirlik, din sudul Turciei.

Incirlik este considerat o bază crucială pentru operaţiunile SUA din Siria şi din regiune.

Oficialii NATO nu au comentat, deocamdată, declaraţiile făcute de acest deputat turc.

Pe aceeași temă