„Ne vor ucide”. Drama piloților afgani care au zburat în Uzbekistan cu avioanele și elicopterele militare la venirea talibanilor

Data publicării:
Elicopter afgan în zbor.
Elicopter de transport rusesc folosit de armata afgană, până la căderea Kabulului sub controlul talibanilor, în august 2021. Foto: Profimedia

Piloții afgani instruiți de trupele americane și aliate care au fugit peste graniță cu avioanele și elicopterele militare, în timp ce americanii se apropiau de Kabul, sunt deținuți într-o tabără din Uzbekistan, dar tem că vor fi trimiși înapoi în Afganistanul guvernat de talibani. „Nu puteți rămâne aici pentru totdeauna”, le-a spus un gardian uzbek, relatează Reuters.

De aproape trei săptămâni, piloții așteaptă în zadar să fie evacuați de Statele Unite.

„Dacă ne vor trimite înapoi, sunt 100% sigur că ne vor ucide”, a spus un pilot care a cerut să rămână anonim de frica unor represalii.

El a vorbit cu reporterul Reuters pe un telefon mobil pe care afganii din lagăr încearcă să-l țină ascuns. A spus că se simte prizonier, cu posibilitate de mișcare foarte restrânsă și cu prea puține alimente și medicamente.

„Suntem ca într-un fel de închisoare. Nu avem libertate aici”, a spus pilotul, care estimează că 465 de afgani sunt deținuți acolo.

Imaginile din satelit arată că tabăra, care a fost folosită în trecut pentru a trata pacienți cu COVID-19, este înconjurată de ziduri înalte și se află în apropierea orașului Termez. Majoritatea afganilor au ajuns acolo fugind din țara natală doar cu hainele de pe ei.

Paznicii uzbeci sunt înarmați, iar unii au chiar arme semiautomate, a spus pilotul.

Tabăra riscă să se transforme într-o altă criză pentru președintele american Joe Biden, care a fost criticat pentru planificarea slabă a evacuărilor din Afganistan.

Actualii și foștii oficiali americani au criticat eșecul guvernului SUA de până acum de a evacua personalul și avioanele afgane din Uzbekistan, avertizând în privința presiunii talibanilor asupra autorităților din Uzbekistan pentru a-i preda.

Senatorul Jack Reed, un democrat care prezidează Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului, a declarat că este „profund îngrijorat” de piloții afgani.

„Este imperativ ca acești oameni să nu cadă în mâinile talibanilor atât pentru siguranța lor, cât și pentru cunoștințele tehnice valoroase și instruirea pe care o au”, a spus el.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Uzbekistan, crede că această țară se confruntă cu presiuni mari din partea talibanilor pentru a-i preda.

„Vor să aibă relații bune cu talibanii. Nu vor să-i provoace, dar nici nu vor să ne provoace pe noi”, a spus Herbst.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite colaborează cu Uzbekistanul în această privință, dar a subliniat că piloții și avioanele afgane sunt în siguranță. Guvernul Uzbekistanului nu a comentat situația.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri