Negocieri pentru 19,5% din petrolul rusesc

Data publicării:
petrol petrolisti instalatie GettyImages-72340691

Pentru cele 11 miliarde de dolari, India şi China ar urma să primească împreună 19,5% din Rosneft, scrie de Bloomberg, citând surse apropiate negocierilor. Mai sunt multe detalii de pus la punct. Însă ministrul rus al economiei, Alexei Uliukaev, a anunţat săptămâna trecută că vânzarea acţiunilor Rosneft ar putea fi realizată chiar anul acesta. China şi India şi-au exprimat deja interesul de a investi în gigantul petrolier rus. Şi, cu toate că oficialii celor două ţări nu adus în discuţie posibilitatea unei oferte comune pentru participaţia Rosneft, ministrul indial al petrolului a vorbit vineri despre prietenia dintre ţara sa şi China. Ministrul a considerat că ar fi bine ca legăturile dintre companiile energetice de stat din China şi India să devină şi mai strânse.

În primăvară, preşedintele rus Vladimir Putin cerea ca procedurile de vânzare a acţiunilor Rosneft să se desfăşoare cât mai rapid, deoarece găsirea unui investitor nu este floare la ureche. Rusia are nevoie de cele 11 miliarde de dolari pentru a finanţa parţial deficitul bugetar estimat să se ridice la 21 de miliarde de dolari anul acesta. Iar vânzarea acţiunilor companiei petroliere către India şi China ar avea şi o importanţă geopolitică. Rusia s-ar apropia şi mai mult de cele mai puternice economii din Asia. Şi, în acelaşi timp o participaţie de 19,5% deţinută de India şi China la Rosneft ar contrabalansa pachetul de acţiuni la fel de mare pe care îl deţin britanicii de la BP la compania rusă.

Britanicii au intrat în acţionariatul Rosneft înainte ca relaţiile Rusiei cu Occidentul să se răcească din cauza războiul din Ucraina. După izbucnirea conflictului şi adoptarea de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, Vladimir Putin a încercat să întărească prietenia Rusiei cu India şi China. Cum cele două ţări asiatice au nevoie de petrol şi alte resurse pentru dezvoltarea economică, au acceptat fără să stea pe gânduri colaborarea cu Rusia. În cazul Chinei, legăturile cu Rusia erau stânse chiar şi înaintea evenimentelor din Ucraina. Beijingul le-a oferit în ultimul deceniu companiilor ruseşti împrumuturi şi plăţi în avans de peste 100 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri