Neînţelegeri ruso-germane: Gazprom, dat în judecată de E.On. Berlinul plătea unul dintre cele mai mici preţuri pentru gazele ruseşti

Data publicării:
eon-1

Nemţii de la E.On au dat în judecată gigantul rus Gazprom după ce nu au reuşit să se înţeleagă asupra preţului gazelor. Cele două companii sunt foarte discrete şi au refuzat să comenteze disputa, care va fi tranşată de Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Însă, din unele surse, problema s-ar fi creat în jurul contractului pe doi ani prin care E.On aduce în Germania gaze ruseşti.

 

Potrivit contractului, preţul gazelor ruseşti este actualizat periodic, astfel încât să oglindească preţurile internaţionale. În acelaşi timp însă, nemţii au avut parte în ultimii ani de reduceri, şi astfel au plătit unele dintre cele mai mici preţuri din Europa pentru gazele ruseşti.

Acum însă, E.On se plânge că preţul gazelor ruseşti este prea mare şi a cerut o schimbare a formulei de calcul. Gazprom a refuzat, aşa că s-a ajuns la această dispută.

Este o complicare surprinzătoare a relaţiilor dintre ruşi şi nemţi, în condiţiile în care guvernul de la Berlin a susţinut de-a lungul timpului proiectele Gazprom, inclusiv conducta care leagă Rusia de Germania.

Contractul dintre E.On şi Gazprom este în multe puncte identic cu cel semnat de Ucraina cu Rusia. Prin acest tip de înţelegere, cumpărătorul este obligat să cumpere cantităţile de gaze trecute în contract. În caz contrar, plăteşte penalităţi. Prin urmare, cei de la E.On vor continua să cumpere gaze ruseşti anul acesta.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri