Nemulțumirea Chinei după discursul lui Donald Trump

Data publicării:
Members Of The Standing Committee Of The Political Bureau Of The New CPC Central Committee Make Public Appearances
Foto: Guliver / GettyImages

Statele Unite rămân blocate în mentalitatea „învechită a Războiului Rece” - este reacția Beijingului, după ce preşedintele american Donald Trump a numit China drept „rival”, în Discursul său privind Starea Uniunii, transmite dpa, citată de Agerpres.

Members Of The Standing Committee Of The Political Bureau Of The New CPC Central Committee Make Public Appearances
Foto: Guliver / GettyImages

China şi SUA au în comun atât interese, cât şi diferenţe, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, rugată de jurnalişti să comenteze pe marginea discursului lui Trump.

„Cu toate acestea, interesele comune ale ambelor ţări depăşesc cu mult diferenţele dintre ele”, a subliniat purtătoarea de cuvânt. Cooperarea este „singura alegere corectă” pentru relaţiile americano-chineze, a punctat ea.

„Sperăm că Statele Unite vor abandona ideea învechită de gândire de Război Rece şi joc cu sumă nulă”, a adăugat Hua Chunying, notând că SUA şi China ar trebui să se respecte reciproc şi să-şi dezvolte relaţiile.

Preşedintele american a numit China şi Rusia „rivali” ai ţării sale în Discursul privind Starea Uniunii, urmând aceeaşi linie ca şi în strategia de securitate naţională pe care a prezentat-o în decembrie şi care a reflectat o poziţie mai dură decât a precedentei administraţii faţă de marele stat asiatic.

„În lume, ne confruntăm cu regimuri paria, grupări teroriste şi rivali precum China şi Rusia, care ne contestă interesele, economia şi valorile”, a declarat Trump în discursul susţinut marţi în faţa Congresului american.

Relaţiile dintre SUA şi China, statele cu cele mai mari economii din lume, sunt tensionate de apropierea prezentării de către Washington a rezultatelor unei investigaţii privind presupuse furturi de proprietate intelectuală de către China, şi care ar putea fi urmate de o „mare amendă”, după cum a spus Donald Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri