Nepaleză moartă după ce a fost izgonită într-un grajd pe perioada menstruației

Data actualizării: Data publicării:
One Year After The Nepal Earthquake
O femeie din Nepal, la un an de la cutremur Foto: Gulliver/ Getty Images

O adolescentă din Nepal a murit sufocată după ce a fost forțată să stea într-un grajd pe toată perioada menstruației, un obicei care a fost declarat ilegal acum zece ani, relatează The Guardian. Tânăra este a doua persoană care a murit luna aceasta din cauza acestui obicei hinuds, potrivit căruia fetele și femeile trebuie să stea închise în grajdurile animalelor pe toată perioada menstruației deoarece se consideră că sunt „impure”.

One Year After The Nepal Earthquake
O femeie din Nepal, la un an de la cutremur Foto: Gulliver/ Getty Images

Grajdul nu era ventilat foarte bine și tânăra și-a făcut un foc ca să se încălzească înainte de a adormi. Trupul lui Roshani Tiruwa a fost descoperit de tatăl ei. Satul în care locuia se află la 400 de kilometri-vest de Kathmandu.

„Așteptăm rezultatele autopsiei privind cauza morții, dar credem că a murit sufocată. Și-a făcut un foc ca să îi țină de cald și grajdul nu avea ventilație”, a precizat inspectorul de poliție Badri Prasad Dhakal.

Acest obicei hindus, „Chhaupadi” care înseamnă „ființă de neatins”, a fost interzis în 2005, dar din când în când apar știri despre femei și fete care au murit după ce au fost atacate de animale sălbatice sau mușcate de șerpi, sau că au fost violate în timp ce se aflau în aceste grajduri. Toate aceste lucruri indică faptul că această practică continuă și astăzi în satele din Nepal.

Unele comunități cred că asupra lor se vor abate ghinionul și dezastrele naturale dacă fetele și femeile nu sunt izolate în perioada menstruației. De asemenea, ele nu au voie să bea lapte și primesc mai puțină mâncare atunci când le vine ciclul.

Activiștii pentru drepturile omului spun că Guvernul nepalez nu a depus suficiente eforturi pentru a elimina practici precum „Chhaupadi” și căsătoriile timpurii. Pe de altă parte, oficialii nepalezi se apără și spun că aceste obiceiuri sunt înrădăcinate de sute de ani în mentalul colectiv și nu pot fi schimbate peste noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri